Glasnogovornica MUP-a se obratila novinarima: “Do nesreće je došlo najvjerovatnije zbog neprilagođene brzine”

Glasnogovornica MUP-a KS Mersiha Novalić danas je novinarima saopćila detalje sinoćnje nesreće u kojoj je maloljetni vozač BMW-a vozilom pokosio dvije djevojke na trotoaru.

Novalić je iznijela detalje o zdravstvenom stanju povrijeđenih djevojaka.

Sinoć oko 19 sati na području naselja Hrasno došlo je do saobraćajne nezgode u kojoj su povrede zadobile dvije pješakinje. Dvije djevojke u dobi od 22 godine su prebačene na KCUS, jedna ima teške tjelesne povrede koje se ogledaju u frakturi petne kosti. Zadržana je na Klinici za ortopediju. Drugoj su konstatovane lakše tjelesne povrede u predjelu glave i tokom noći je zadržana na opservaciji na KCUS-u“, kazala je Novalić.

Dodaje da je najverovatniji razlog nesreće neprilagođena brzina.

Do nezgode je došlo najvjerovatnije zbog neprilagođene brzine, pri čemu je vozač izgubio kontrolu nad vozilom, izašao van kolovozne trake, pješakinje su bile na trotoaru a vozilo se zaustavilo na zelenoj površini”, dodala je.

Uviđaj je obavljen pod nadzorom dežurnog tužioca KTKS, obavili su ga pripadnici MUP-a KS uz prisustvo stalnih sudskih vještaka. Vozilom je upravljala maloljetna osoba, alkotestiranjem nije utvrđeno prisustvo alkohola u krvi.

Maloljetni vozač je uhapšen nešto prije ponoći.

Po okončanju uviđaja, oko 23:30, maloljetnik koji je skrivio sinoć saobraćajnu nesreću u Hrasnom, lišen je slobode nakon obavljenog uviđaja, zbog osnova sumnje da je počinio KD Teška krivična djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja u vezi sa KD Ugrožavanje javnog prometa.

Vozilo je prebačeno u depo oduzetih vozila MUP-a KS. Nastavit će se rasvjetljavanje ovog krivičnog djela“, pojasnila je Novalić.

Na pitanje novinara da li mjere koje je uvela Vlada KS daju rezultata u saobraćaju, istakla je:

Prvo podizanje saobraćajne sigurnosti imali smo već 10 marta, zatim nakon tragične nesreće krajem maja. Sve aktivnosti koje su tada poduzete su i do danas na snazi.

U prosjeku imamo dnevno nekih 6-8 vozača koje isključujemo zbog alkohola, ali petkom, subotom i nedjeljom to ide preko 20“.

I sinoć smo isključili dva vozača jer su upravljali vozilom bez vozačke dozvole. Nama naše mjere jesu dale rezultate, ali svakako neke kampanje i aktivnosti koje bi utjecale na svijest mladih vozača, vjerujem da bi nekim sinergijskim djelovanjem dalo više rezultata i smanjilo posljedice”, kazala je.