Još dva dana oblačno vrijeme, a onda stabilizacija vremena i natprosječno visoke temperature

Jutros je u Bosni bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme, dok je u Hercegovini sunčano.

Temperature zraka izmjerene u 08 sati iznosile su: Bjelašnica 10 stepeni, Ivan Sedlo 15, Drvar 16, Livno, Široki Brijeg i Sokolac 17, Bugojno i Sarajevo 18, Sanski Most i Tuzla 19, Banja Luka, Bihać, Zenica i Zvornik 20, Gradačac i Trebinje 21, Stolac 22, Mostar i Neum 24 stepena.

Količine padavina u protekla 24 sata iznosile su: Sarajevo- Bjelave 19 mm; Bjelašnica, Livno 15 mm; Tuzla 13 mm; Bugojno 10 mm; Han Pijesak 7 mm; Sokolac 2 mm; Gradačac 1 mm.

Danas će u Bosni preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme, dok će u Hercegovini biti sunčano uz malu do umjerenu oblačnost, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

U drugom dijelu dana lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom se očekuju u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 30, na jugu zemlje do 33 stepena.

U Sarajevu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima sa slabom rostuljom. Tokom dana, moguć je i lokalni pljusak. Najviša dnevna temperatura zraka oko 27 stepeni.

Stabilizacija za vikend

U subotu, sutra, će u Bosni biti većinom umjereno oblačno. Po kotlinama će biti magle u jutarnjim satima. U Hercegovini pretežno sunčano vrijeme.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera.

Jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15, na jugu zemlje do 21, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 30, na jugu zemlje do 33 stepena.

U nedjelju u Bosni i Hercegovini sunčano. Vjetar slab sjevernog smjera.

Jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15, na jugu zemlje do 19, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 32, na jugu zemlje do 34 stepena.

U ponedjeljak u Bosni i Hercegovini sunčano. Vjetar slab sjevernog smjera.

Jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 17, na jugu zemlje do 22, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 36 stepeni.

Najavljene natprosječno visoke temperature naredne sedmice

Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda ažurirali su izglede vremena za narednih 15 dana.

Kako navode, razdoblje promjenjivih i nestabilnih vremenskih prilika nastavit će se i u petak, kada se u Bosni mogući popodnevni lokalni pljuskovi i grmljavina.

Za dane vikenda kao i tokom sljedeće sedmice u Bosni i Hercegovini se očekuju stabilne vremenske prilike. Izgledan je porast temperature zraka.

Maksimalne temperature zraka bit će od utorka (11.07.) iznad prosječnih za ovo doba godine.

Vrućina i pojačan osjećaj sparine mogli bi uticati na pogoršanje biometeoroloških prilika.

Jutarnje temperature zraka varirat će od 11 °C do 16 °C u Bosni, na jugu Hercegovine do 20 °C. Najviše dnevne temperature pretežno između 27 °C i 32 °C, u Hercegovini lokalno i do 34 °C.

Od srijede maksimalne očekivane temperature u Bosni do 35 °C, a u Hercegovini i do 38 °C.

U periodu od 14.07. pa do kraja prognoznog perioda zadržat će se stabilno vrijeme. Mogućnost za pojavu kiše u Bosni je mala.

Zadržat će se natprosječne temperature uz izgledne pojave tropskih noći u Hercegovini i na sjeveru Bosne.