Josep Borell i Oliver Varhelyi o godišnjici genocida u Srebrenici: “Pomirenje se jedino može graditi na istini, miru i pravdi”

Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell i komesar za proširenje Oliver Varhelyi napisali su zajedničku izjavu o 28. godišnjici genocida u Srebrenici.

Njihovu kompletnu izjavu prenosimo u nastavku:

– Prije 28 godina ispisana je jedna od najmračnijih stranica evropske historije. Suosjećamo u žalosti i boli sa porodicama žrtava i preživjelih žrtava srebreničkog genocida.

Evropa se sjeća svoje odgovornosti i neuspjeha da pruži zaštitu. Danas, dok rat ponovo bjesni na evropskom kontinentu, odlučni smo da budemo bolji u odbrani mira i zaštiti života.

I dok obilježavamo posljedice oružane agresije, Evropska unija ponavlja svoju posvećenost suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Kao zemlja kandidat, budućnost Bosne i Hercegovine je u Evropskoj uniji.

Pomirenje se jedino može graditi na istini, miru i pravdi. Negiranje genocida, historijski revizionizam i glorifikacija ratnih zločinaca ne mogu biti tolerisani.

Vodeći politički dužnosnici i lideri u zajednicama u Bosni i Hercegovini imaju odgovornost da rade zajedno u izgradnji bolje budućnosti temeljene na dijalogu i međusobnom razumijevanju kako bi osnažili i odbranili mir i dignitet ljudi za dobrobit svih generacija – navodi se o zajedničkom saopćenju.