KCUS oštro kritikovao ministra Harisa Vranića: “Ignoriše naše zahtjeve za zapošljavanje”

“Klinički centar Univerziteta u Sarajevu ne može normalizirati rad i uvesti redovne posjete zbog diskriminacije od strane Vlade Kantona Sarajevo i ministra zdravstva KS, Harisa Vranića”, navodi se ovo u zvaničnom saopćenju KCUS-a.

Naime, oni su u novom saopćenju žestoko kritizirali rad ministra zdravstva Harisa Vranića.

Vlada KS i ministar Vranić više godina ignoriraju zahtjeve KCUS-a, a u vezi sa upošljavanjem kadra za koji postoje finansijska sredstva u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS.

Veliki nedostatak kadra, zbog nepravednog moratorija koji je uvela Vlada KS, onemogućava nam da normalizujemo rad i dopustimo posjete bolesnicima”, navodi se.

Potom su dodali:

Naime, posjete moraju biti praćene od strane dežurnog ljekara, medicinskih sestara ili medicinskih tehničara, kao i od odgovarajućeg broja radnica na održavanju čistoće koje nakon posjete trebaju adekvatno higijenski obraditi sve prostorije kojima se kreću posjetioci zbog opasnosti od epidemioloških incidenata.

Nije Covid 19 jedina epidemiološka opasnost, a najviši stepen higijenskih uslova je jedan od preduslova za uspješno liječenje. Vlada KS i ministar Vranić ignoriraju naše zahtjeve za zapošljavanje dugo godina, dočim ne poštuju moratorij kada su u pitanju druge zdravstvene ustanove u KS”.

Tvrde, između ostalog, kako u JU “Dom zdravlja KS”, Općoj bolnici “Prim.dr Abdulah Nakaš” i raznim Zavodima dopuštaju zapošljavanje čak i bez konkursa i bez sistematizovanih radnih mjesta

Diskriminirajući Klinički centar Univerziteta u Sarajevu Vlada KS i ministar Vranić diskriminiraju i naše bolesnike. Osim što pružamo najbolju zdravstvenu uslugu, ulažemo ogroman napor da nadomjestimo rad uposlenika koji su otišli u penziju, preminuli ili su na bolovanjima (oko 200 uposlenika raznih profila)”, zaključeno je u saopćenju.