Kiša donijela dugo očekivano osvježenje, narednih dana mnogo ugodnije temperature

Jutros su lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom registrovani na području Krajine, centralnim i istočnim područjima Bosne i na sjeveru, istoku i jugoistoku Hercegovine.

Kiša je donijela i dugo očekivane ugodnije temperature, koje su jutros u 8 sati iznosile: Bjelašnica 12; Bihać 15; Banja Luka, Ivan Sedlo, Prijedor, Sanski Most i Sokolac 18; Gradačac 19; Bijeljina, Doboj, Sarajevo, Tuzla i Zenica 20; Bugojno 21; Livno 22; Široki Brijeg 23; Stolac 24; Neum i Trebinje 26; Mostar 28 °C.

Danas će preovladavati pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa prolaznim lokalnim pljuskovima praćenim grmljavinom. Najviše sunčanog vremena bit će na jugu zemlje, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar slab do umjerene jačine. U Bosni vjetar sjevernog smjera, a u Hercegovini jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 19 i 25 °C, na jugu zemlje od 28 do 32 °C.

U Sarajevu djelomično vedro. Prolazni pljuskovi su mogući prije podne i sredinom dana. Najviša dnevna temperatura zraka oko 24 °C.

Inače, na snazi do 15 sati ostaje širom zemlje upaljen narandžasti meteoalarm zbog olujnog nevremena.

Sunčano ponovo od petka

Sutra u Hercegovini pretežno sunčano, dok će u Bosni preovladavati većinom umjerena naoblaka. U centralnim i istočnim područjima prije podne može biti i pretežno oblačno vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove u jutarnjim satima će biti i magle.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13 °C, na jugu zemlje od 15 do 19 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 23 i 27 °C, na jugu zemlje do 30 °C.

U petak u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove u jutarnjim satima će biti magle.

Vjetar slab zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 14 °C, na jugu zemlje do 18 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 32 °C.

Prvog dana vikenda, u subotu, prognozira se sunčano uz malu do umjerenu oblačnost.

Vjetar slab zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 17 °C, na jugu zemlje do 21 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 29 i 34 °C.