Meteorolozi ažurirali izglede vremena, poznato kada možemo očekivati pad temperatura

Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda ažurirali su izglede vremena za narednih 15 dana.

Polje malo povišenog zračnog pritiska kao i dominantna topla zračna masa sa juga uslovljava stabilno vrijeme i natprosječno visoke temperature zraka.

Širom Bosne i Hercegovine, do četvrtka 13. jula, prognozira se stabilno i sunčano vrijeme. U periodu od 13. do 15. jula, u Bosni, posebno u centralnim i sjevernim predjelima, moguća je slaba i povremena kiša.

U ostatku zemlje, sve do kraja prognoznog perioda, očekuje se stabilno, sunčano i toplo vrijeme.

Narednih 10 dana temperature zraka prognoziraju se iznad prosjeka za ovaj period godine.

U Bosni, te na planinskom sjeveru Hercegovine, tokom jutra vrijednosti temperatura očekuju se od 15 do 20 °C, dok se u ostatku Hercegovine prognozira od 21 do 26 °C. U istom periodu, maksimalne dnevne temperature zraka u Bosni kretaće se od 31 do 36, na jugu zemlje do 39 °C.

Od 19. jula izgledan je blagi pad vrijednosti temperatura zraka. Jutarnje u Bosni očekuju su od 14 do 19, u Hercegovini od 20 do 25, danju u Bosni do 29, u Hercegovini do 36 °C.

Naredno ažuriranje izgleda vremena je 13.07.2023. godine.

Detaljna prognoza za naredne dane

Sutra će u Bosni i Hercegovini biti sunčano. Vjetar slab zapadnog i jugozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 19 °C, na jugu zemlje do 24 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 36 °C.

U Sarajevu sunčano. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 15 °C. Najviša dnevna temperatura zraka oko 33 °C.

U srijedu u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20 °C, na jugu zemlje do 25 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 32 i 38 °C.

U četvrtak u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 21 °C, na jugu zemlje do 26 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 32 i 38 °C.

U petak prije podne pretežno oblačno u sjevernim područjima. U ostatku zemlje umjerena naoblaka. Vjetar slab sjevernog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 19 °C, na jugu zemlje do 26 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 32 °C, na jugu zemlje do 35 °C.