Ministar Bečarević uputio žestoke optužbe na račun Damira Marjanovića po pitanju Sarajevogasa

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Almir Bečarević uputio je javno pismo i zahtjev za odgovorima od Nadzornog odbora KJKP Sarajevogas o promjeni direktora ovog preduzeća za šta saglasnost nije tražena od Vlade KS i resornog ministarstva.

Iako je već opće poznato da stranke biraju uposlenike i direktore preduzeća otkad je svijeta i vijeka (barem kod nas) u posljednje vrijeme se o tome sve više govori.

Bečarević je prijavu uputio i Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS jer je ta promjena “predmet političke korupcije” i dio dogovora o rekonstrukciji Vlade KS.

Njegovo pismo prenosimo u cjelosti:

“Prema dokumentaciji koju sam dobio, aktuelni direktor KJKP Sarajevogas d.o.o. Sarajevo je 25.07.2023. godine podnio ostavku na mjesto direktora Preduzeća, a istu je Nadzorni odbor ovog preduzeća prihvatio na sjednici održanoj isti dan, uz imenovanje v.d. direktora čiji bi mandat trebao početi od 01.09.2023. godine.

Sad želim Nadzornom odboru KJKP Sarajevogas d.o.o. Sarajevo javno postaviti nekoliko pitanja, na koja tražim i javni odgovor, a iz kojeg ćemo vidjeti na koji način se provela procedura.

Ovo ministarstvo apsolutno nije konsultovano o navedenoj proceduri, niti je na bilo koji način upoznato o ostavci, a ni o imenovanju v.d. direktora.

Tražim od NO KJKP Sarajevogas d.o.o. Sarajevo da objavi na osnovu kojih kriterija i od koga su dobili ime za imenovanje v.d. direktora. Sistematizacijom radnih mjesta propisano je da direktor Preduzeća mora dobro poznavati domaće i međunarodno tržište prirodnog gasa i energenata, te poznavati trend razvoja energetskog sektora, tržišta energenata i tržišta prirodnog gasa.

Pošto se radi o najznačajnijoj energetskoj kompaniji u KS i s obzirom da je po Statutu Preduzeća propisano da direktor Preduzeća mora imati 8 godina provedenih u struci, molim NO da me informiše gdje je ta struka u oblasti energetike ili gasne privrede u konkretnom imenovanju.

Postavljam pitanje NO, a vezano za član 4. Odluke o razrješenju, na osnovu čega su aktuelnom direktoru ograničena njegova prava u rukovođenju firmom, s obzirom da se u sudskom registru vodi kao direktor bez ograničenja.

Pošto se radi o NO koji je pod direktnom kontrolom kantonalnog zastupnika Damira Marjanovića, molim NO da me upozna da li je zastupnik Marjanović dostavio ime za v.d. direktora ili je to uradio neki drugi zastupnik u Skupštini KS.

Kao ministar Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS iznio sam primjedbe na izvještaj o radu KJKP Sarajevogas d.o.o. Sarajevo i to sam saopćio zastupniku Marjanoviću, ali isto tako sam dobio primjedbe na rad direktora od strane zastupnika Marjanovića, uz opasku da će direktor ići “milom ili silom”.

Ostavku tumačim kao čin “mile”, a ne “sile”.

Istovremeno, želim upoznati javnost i Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo da će ovo ministarstvo poništiti odobrenje za prijem 4 radnika u KJKP Sarajevogas d.o.o. Sarajevo, s obzirom da su ista rezultat zahtjeva zastupnika Marjanovića, u kojem sam i ja kao resorni ministar imao ponudu da dodam koga želim za prijem radnika jer je Preduzeće tražilo saglasnost za prijem 8 radnika na neodređeno radno vrijeme.

Četiri radna mjesta su izdiktirana od strane gdina Marjanovića, a razlog zašto sam pustio na sjednicu Vlade ova četiri prijema, kao i razlog zašto sam odbio predložiti “svoje ljude” obrazložit ću Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom kada me pozovu.

Imenovanje direktora i upravljačke strukture u kantonalnim javnim komunalnim preduzećima treba biti transparentan proces, putem kojeg će na ta mjesta biti imenovani ljudi čiji rad bi unaprijedio proces razvoja i poslovanje ovih preduzeća, a ne da budu proizvod političke trgovine i političke korupcije, jer ova promjena koja se dešava u KJKP Sarajevogas d.o.o. Sarajevo nije odobrena od Vlade KS, niti od ovog ministarstva, a ista je najavljena putem medija kao trgovina u funkciji ulaska u vlast “neovisnih” zastupnika i gdje je očigledno trgovanje ovim mjestima i prije bilo kakve promjene većine.

Od NO Preduzeća tražim da mi odgovore dostave javno, te da iste dostave i Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo.

O svemu navedenom i mojim saznanjima za ovu političku trgovinu, kao i diktiranje radnih mjesta spreman sam odmah svjedočiti u Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS.

Na kraju, smatram da ovo nije put za bolje okruženje, već je ovo put prema nazad, a jedan visoki strani dužnosnik prije neki dan saopći, citiram: “NEMA NAZAD”.