Nakon stravične nesreće u Sarajevu zastupnici prihvatili zaključke Komisije za saobraćaj i komunikacije

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je na današnjoj sjednici Informaciju sa tematske sjednice Komisije za saobraćaj i komunikacije, koja je jednoglasno usvojila zaključke nakon stravične nesreće u Sarajevu u kojoj su život izgubile dvije mlade doktorice.

Za je glasao 31 zastupnik, dok je pet bilo suzdržanih.

Na sjednici se obratio predsjednik Komisije i zastupnik Jasmin Imamović (SDP).

Podsjetio je da je prije sedam godina predloženo da se sankcionira bahata vožnja, ali da to nikada nije realizirano.

To su ti trkači koji ubijaju naše sugrađane. Nadam se da će novo ministarstvo poštovati zaključak i nama u roku od 15 dana dostaviti izmjenu zakona, kojom će se propisati da onim koji su višestruki prestupnici privremeno ili trajno treba oduzeti vozilo, bez obzira da li je on vlasnik vozila“, rekao je Imamović.

Podsjetio je i da je 6 miliona KM nenaplaćenih kazni i poručio da se nada da će Ministarstvo to uraditi prije nove nesreće.

Sanja Vulić (SNSD) je kazala da su na toj tematskoj sjednici viđeni stvarni problemi s terena.

Ministarstvo saobraćaja i komunikacija treba da postupi u skladu s preporukama kako bi što bezbrižnije hodali ulicama i bili slobodni ljudi, a ne da neka budala nekom nevinom oduzme život svojom bahatošću. Čuli smo dobre primjere prakse iz RS i mislim da bi to mogli prepisati u ovaj zakon“, kazala je Vulić.