Narandžasti meteoalarm upaljen i za danas, temperature će rasti do 38 stepeni

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost.

Temperature zraka izmjerene u 08 sati iznosile su: Bjelašnica 16 stepeni, Sokolac 17, Široki Brijeg 19, Drvar i Ivan Sedlo 20, Bugojno, Sanski Most i Zenica 21, Banja Luka, Sarajevo, Srebrenica, Tuzla i Zvornik 22, Doboj, Mostar, Stolac i Trebinje 24, Bihać, Bijeljina, Gradačac, Livno i Prijedor 25, Neum 29 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano i vruće. U večernjim satima u sjevernim područjima se očekuju jači lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Lokalno je moguća i pojava grada, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 32 i 38 stepeni.

U Sarajevu sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Najviša dnevna temperatura zraka oko 35 stepeni.

Za veći dio Bosne i Hercegovine aktiviran je narandžasti meteoalarm zbog visokih dnevnih temperatura vazduha.

Poduzmite mjere opreza i pratite aktuelnu prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i BUDITE SPREMNI obustaviti aktivnosti na otvorenom.

Budite spremni na visoke temperature koje će dovesti do zdravstvenih rizika među ugroženim osobama, na primjer starije i vrlo mlade osobe.

Slušajte i djelovati na savjet iz vlasti. Poslušajte i djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa“, glasi upozorenje za Sarajevo gdje se procjenjuje da će najviša dnevna temperatura zraka biti između 34 i 38 °C.

Kada dolazi osvježenje?

Sutra, u petak, prije podne u Bosni će biti pretežno oblačno. U ranim jutarnjim satima, ponegdje, prolazni pljuskovi u sjevernim područjima. U Hercegovini i jugozapadu Bosne pretežno sunčano vrijeme.

Vjetar slab promjenljivog smjera.

Jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20, na jugu zemlje do 25, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 32, na jugu zemlje do 36 stepeni.

U subotu, u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab zapadnog i jugozapadnog smjera.

Jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19, na jugu zemlje do 24, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 35, na jugu zemlje do 38 stepeni.

U nedjelju, u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab zapadnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 22, na jugu zemlje do 24, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 32 i 38 stupnjeva.