Narandžasti metoalarm aktivan za veći dio BiH, temperature će narednih dana samo rasti

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme, dok po kotlinama i uz riječne tokove ima magle.

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati iznosile su: Sokolac 16; Bjelašnica 17; Bugojno, Livno i Široki Brijeg 18; Srebrenica 19; Bihać, Prijedor, Sanski Most i Sarajevo 20; Banja Luka i Doboj 21; Bijeljina, Tuzla i Zenica 22; Neum 23; Trebinje 24; Mostar 25 °C.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno sunčano vrijeme. U jutarnjim satima po kotlinama će biti magle, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar slab većinom jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar istočnog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 35 °C, na jugu zemlje do 38 °C.

U Sarajevu sunčano. Najviša dnevna temperatura zraka oko 33 °C.

Za veći dio Bosne i Hercegovine aktivan je narandžasti meteoalarm zbog visokih temperatura.

Poduzmite mjere opreza i pratite aktuelnu prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i BUDITE SPREMNI obustaviti aktivnosti na otvorenom.

Budite spremni na visoke temperature koje će dovesti do zdravstvenih rizika među ugroženim osobama, na primjer starije i vrlo mlade osobe.

Slušajte i djelovati na savjet iz vlasti. Poslušajte i djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa“, glasi upozorenje za Sarajevo gdje će najviša dnevna temperatura rasti i do 38 stepeni.

Spremite se za pakao, od sutra crveni meteoalarm

U nedjelju, sutra, u Bosni i Hercegovini će biti sunčano i vruće. Vjetar slab zapadnog i sjeverozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20 °C, na jugu zemlje do 24 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 33 i 38 °C.

U ponedjeljak u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano i vruće. Vjetar slab zapadnog i jugozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 21 °C, na jugu zemlje do 25 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 40 °C.

U utorak u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano i vruće. Vjetar slab sjevernog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 22 °C, na jugu zemlje do 26 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 38 °C, na jugu zemlje do 40 °C.

U srijedu u Bosni i Hercegovini će preovladavati pretežno sunčano vrijeme. U poslijepodnevnim i večernjim satima lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom su mogući u sjevernim područjima.

Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog i jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 17 i 22 °C, na jugu zemlje do 27 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 40 °C.