Narandžasto upozorenje danas i sutra zbog ekstremno visokih temperatura

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost.

Temperature zraka izmjerene u 08 sati iznosile su: Bjelašnica i Široki Brijeg 16 stepeni, Ivan Sedlo i Sokolac 17, Srebrenica 18, Bugojno i Drvar 19, Livno i Sarajevo 20, Sanski Most, Trebinje, Zenica i Zvornik 22, Mostar, Prijedor, Stolac i Tuzla 23, Doboj 24, Bihać, Bijeljina i Neum 25, Gradačac 26, Banja Luka 27 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano i vruće. U poslijepodnevnim satima uz lokalni razvoj oblaka mogući su pljuskovi sa grmljavinom u sjeveroistočnim područjima, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 32 i 38 stepeni.

U Sarajevu pretežno sunčano. Najviša dnevna temperatura zraka oko 35 stepeni.

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je narandžasto upozorenje za područje Bosne i Hercegovine za 12. i 13. juli od 12:00 do 17:00 sati, zbog ekstremno visokih temperatura zraka.

Najviše dnevne temperature zraka bit će između 33 i 38 stepeni Celzijusa.

Neophodno je maksimalno prilagoditi aktivnosti i boravak na otvorenom tokom ugodnijih dijelova dana te provoditi mjere zaštite od UV zračenja.

Budite spremni na visoke temperature koje će dovesti do zdravstvenih rizika među ugroženim osobama, na primjer starije i vrlo mlade osobe“, upozoravaju iz FHMZ-a.