Naša stranka: “U Banovićima je prepisan scenarij Fikreta Abdića iz Velike Kladuše, na to smo upozoravali”

Povodom pokušaja načelnika Općine Banovići Bege Gutića da blokira novoformiranu većinu u preuzimanju vlasti, oglasila se Naša stranka. Korijen ovakvog ponašanja vide u Velikoj Kladuši i njenom načelniku Fikretu Abdiću.

Naša stranka je upozoravala da će ponašanje načelnika Velike Kladuše postati matrica po kojoj će raditi načelnici i gradonačelnici drugih općina i gradova ako nadležne institucije ne reagiraju brzo i efikasno. Danas smo svjedočili da se to dešava u Banovićima.

Podsjećamo da je 15 vijećnika formiralo većinu u Općinskom vijeću Velika Kladuša još krajem januara ove godine i da još uvijek Općinski načelnik opstruira i blokira rad ovog predstavničkog tijela.

Danas imamo gotovo identičnu situaciju u općini Banovići, gdje načelnik zabranjuje novoformiranoj većini ulazak u zgradu Općine, korištenje pečata Općinskog vijeća i objavljivanje odluka Općinskog vijeća u Službenom glasniku Općine Banovići”, navodi se.

Potom su dodali:

Kako smo i rekli, matrica po kojoj se radi u Banovićima prepisana je iz Velike Kladuše. I tamo je općinski načelnik prvo izuzeo pečat Općinskog vijeća, zatim zabranjivao vijećnicima korištenje općinske vijećnice, a potom i zabranio objavljivanje odluka u Službenom glasniku.

Iako je kladuško Općinsko vijeće podnijelo krivične prijave protiv odgovornih lica, kao i apelaciju ustavnom sudu zbog nezakonito proglašenog budžeta od strane načelnika, nadležne institucije još uvijek nisu okončale ovaj proces”.

Naveli su kako u Banovićima je pokušaj načelnika da na isti način spriječi novu većinu.

Te da konzumira svoje demokratsko pravo i da zaštiti svoju poziciju, što bi mu i moglo poći za rukom ako i u ovom slučaju nadležne institucije ne reagiraju punih sedam mjeseci. U oba slučaja radi se o autokratama koji ne silaze s vlasti svojevoljno, te otimaju državu i ruše ustavni poredak da bi zaštitili svoju poziciju.

Zbog važnosti zaštite demokratije i vladavine prava, ključno je da ovakvi slučajevi imaju prioritet i da ih pravosuđe rješava brzo i efikasno.

U suprotnom ćemo imati bezvlašće ili samovlašće u brojnim lokalnim zajednicama: nijedan načelnik neće moći biti opozvan, budžete će donositi pojedinci umjesto predstavničkih organa, pravosnažne će postajati samo one odluke koje se načelnicima sviđaju”, navodi se u saopćenju.