NASA tvrdi: “Juli će vjerovatno biti najtopliji mjesec u historiji”

Juli 2023. godine vjerovatno će biti najtopliji zabilježeni mjesec u posljednih stotine ako ne i hiljade godina.

Tako su rekli vodeći NASA-ini naučnici na okruglom stolu s novinarima, upozoravajući da će se vrućine samo pojačavati, prenosi CNN.

Vidimo promjene bez presedana u cijelom svijetu. Toplotni valovi koje vidimo u SAD-u, Evropi, Kini i rušenje temperaturnih rekorda. To nije iznenađenje”, rekao je Gavin Schmidt, direktor NASA Goddard instituta za svemirske studije.

Juni 2023. godine već je bio najtopliji juni do sada zabilježen, a juli će vjerovatno biti najtopliji mjesec uopće.

Nauka nam pokazuje da ljudska aktivnost, prvenstveno emisije stakleničkih plinova, nedvosmisleno uzrokuje zagrijavanje kojem svjedočimo na našoj planeti”, rekla je Kate Calvin, NASA-ina glavna naučnica i viša savjetnica za klimu.

NASA-ini naučnici su pojasnili da su podaci koje je prikupio i analizirao Goddard institut već upućivali na to.

Temperature su kontinuirano rasle u posljednja četiri desetljeća”, rekao je Schmidt.

Američka svemirska agencija NASA posljednji je put vidjela takav porast temperatura u julu i augustu 2016. godine zbog super El Nina tokom zime.

No, ovoga puta se ne radi o još jednom događaju sličnom El Ninu. Toplotni valovi koji se trenutno osjete posljedica su sveukupne topline širom svijeta, posebno u okeanima.

Svjedoci smo rekordnih temperatura površine mora, čak i izvan tropskih područja, već mnogo mjeseci unazad. Predviđamo da će se to nastaviti, a razlog zašto mislimo da će se to dogoditi je što nastavljamo ispuštati stakleničke plinove u atmosferu”, rekao je Schmidt.

Dodao je da postoje 50-50 posto šanse da će 2023. godina biti najtoplija godina u zabilježenoj historiji, ali će je 2024. godina nadmašiti.

Iduća godina bit će još toplija zbog uzlaznog El Nina”, rekla je Calvin.

Drugi naučnici u NASA-i smatraju da je 80 posto šanse da će 2023. biti najtoplija godina ikad.