Nermin Nikšić: “Federacija je dobila 298 miliona eura od EU, i građani RS bi trebali da razmisle o svojoj dobrobiti”

Federalni premijer Nermin Nikšić danas se oglasio na društvenim mrežama, navodeći da Evropska unija prepoznaje trud i zalaganje Vlade FBiH da poboljša živote građana u BiH.

Nikšić je, inače, u posljednje vrijeme poprilično aktivan na svom Facebook profilu, gdje svakodnevno objavljuje novosti i statuse vezane za Federaciju BiH.

Mnogo je u Bosni i Hercegovini ljudi na odgovornim funkcijama koji se vode politikom blokada, svađa, podjela, sukoba. Važno je na društvenim mrežama sakupiti poneki lajk viška, a to što od toga najmanje koristi imaju građani Bosne i Hercegovine njima nije bitno.

Mi u Vladi Federacije nemamo taj luksuz i opredijelili smo se da radimo na rješavanju svakodnevnih životnih problema građana. Opredijelili smo se za razgovor i kompromis.

Nakon godina blokade u funkcioniranju Federacije naše su politike prepoznali u EU, što se najbolje vidi iz dodjele 298 miliona eura bespovratnih sredstava EU za projekte. Rezultat je to kontinuiranog opredjeljenja Vlade Federacije da popravimo stanje i omogućimo građanima bolji život.

To je, također, i rezultat mijenjanja narativa, želje da se pokaže volja za napretkom i reformama, a odustane od politike stalnih rasprava, svađe, blokada.

Evropska unija dodjelom ovih sredstava pokazala je da prati i vjeruje našoj politici i planovima. To je znak da smo na ispavnom putu“, istakao je Nikšić.

Dodao je da su sve to projekti iz oblasti energetike, saobraćaja, životne sredine, podrške privatnom sektoru i razvoju poduzetništva upravo naslonjeni na politike Vlade FBiH pred njima i svi su od izuzetnog značaja za poboljšanje životnih prilika.

Zahvalni smo EU što želi pomoći takve politike. Mi ne radimo za lajkove na društvenim mrežama već za dobrobit građana. Građani RS također treba da razmisle o svojoj dobrobiti, o svojim i životima svoje djece.

Nije rješenje u blokadama i stalnim svađama i međunacionalnim tenzijama. Ljudske potrebe su iste u oba entiteta, treba živjeti“, poručio je Nikšić.