Nermin Nikšić se oglasio uoči sastanka: “Sve se više priča o ratu, razgovor je jedini ispravan pravac”

Članovi vladajuće koalicije na državnom nivou danas će po prvi put nakon sastanka u Konjicu sjesti i razgovarati o načinima za prevazilaženje političke krize, te ostalim zajedničkim temama.

Uoči sastanka, oglasio se lider SDP-a Nermin Nikšić.

Bosna i Hercegovina je naša zajednička domovina, svih nas zajedno. Ako propada ili ako tone, svi zajedno propadamo, svi tonemo.

Možemo se mi svađati i psovati jedni druge koliko hoćemo, to neće spriječiti naše propadanje ili zaustaviti brod da potone. Moja je obaveza razmišljati i o drugim ljudima koji sjede u tom brodu i čiji životi zavise od toga”, naveo je Nikšić.

Dodaje da ničiji ego i sujeta ne smiju stati na put razvoja BiH.

Ne smiju moj ego ili sujeta da stanu na put razvoja BiH, a sve više se počelo pričati o ratu. Ja ću i dalje insistirati na razgovoru i siguran sam da ćemo prije ili kasnije vidjeti da je to jedini ispravan pravac za BiH.

Hoće li naše svađe doprinijeti da bolje živimo i hoće li prestati blokade? Naravno da neće i zato biram drugačiji put, put razgovora jer jedino time mogu pomoći građanima”.

Za kraj posta na Facebooku navodi da će danas sjesti i dogovarati ono što prethodnici nisu uspjeli, a ni probali riješiti.

Danas ćemo sjesti i dogovarati ono što naši prethodnici nisu uspjeli, a nisu ni probali riješiti za sve ove godine. Mi se ne bojimo razgovora jer znamo da nećemo pristati ni na šta što će ugroziti bilo čija prava, ni građana, ni naroda, a posebno nećemo pristati na nešto što bi oslabilo Bosnu i Hercegovinu.

“Želim da svi shvatimo kako naši pregovori nisu boks meč u kojem je pobjednik onaj koji je zadao najviše udaraca, već da je ovo utakmica u kojoj mi igramo za isti tim, tim Bosne i Hercegovine, tim koji se želi plasirati za evropsko i svjetsko prvenstvo.

To možemo samo ako igramo zajedno. Naravno da nema garancije da ćemo uspjeti, ali ako ne pokušamo sigurno nećemo. Zato ćemo pokušati opet”, zaključio je Nikšić.