Oglasili se iz MUP-a KS o studentici UNSA koja je veličala zločine, Tužilaštvo BiH će formirati predmet

Slađana Todić, studentica sarajevskog Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije 11. jula na svom Instagram profilu iznijela sramotne izjave.

Veličala je Ratka Mladića osuđenog pred Haškim tribunalom za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine te sramotno kazala: “Nek’ smo vas pobili, odje*i”.

Nakon uznemirujuće objave, njene kolege, studenti, najavili su okupljanje u znak protesta.

Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo zaprimila je više prijava povodom ovog događaja. Obaviješten je dežurni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine koji se izjasnio da se navedeni događaj kvalifikuje kao krivično djelo Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a KZ BiH, te da se kompletan operativni materijal dostavi u nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine”, kazali su iz MUP-a KS.

Podsjetimo, za danas je najavljeno mirno okupljanje studenata u Kampusu Univerziteta u Sarajevu, tačnije ispred Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.

Danas okupljanje studenata u Kampusu

Nakon što je studentica Fakulteta za kriminilastiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu veličala ratnog zločinca Ratka Mladića, studenti ovog fakulteta su najavili okupljanje u znak protesta.

Okupljanje je zakazano za danas u 11:45 sati ispred ovog fakulteta, koji se nalazi u sklopu Kampusa.

Nažalost, svi smo svjedoci posljednjih dešavanja gdje su naše kolegice sa Fakulteta kriminalistike, kriminologije i sigurnosnih studija objavljivale nedopustiv sadržaj, na dan žalosti u FBiH, te time upućivale provokacije, čime su izazvale bijes ustanove fakulteta, a time i nas studenata.

Pozivamo sve kolege, kako sa našeg, tako i sa drugih fakulteta Univerziteta u Srajevu da nam se pridruže i da zajedno pokažemo naš stav po pitanju dešavanja, te da zatražimo sankcije za kolegice“, navodi se u pozivu studenata.

Foto: Društvene mreže
Foto: Društvene mreže

SPUS o studentici koja je veličala Ratka Mladića: “Učinit ćemo sve kako bi se ovakav govor i ponašanje najstrožije kaznili”

Nakon što je studentica s Univerziteta u Sarajevu Slađana Todić veličala ratnog zločinca Ratka Mladića, oglasili su se iz Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu.

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

– Sa žaljenjem i ljutnjom smo zaprimili informaciju kako pojedini studenti UNSA na svojim profilima veličaju presuđene ratne zločince, na dan kada obilježavamo genocid u Srebrenici, najbolniju tačku našeg naroda i naše države.

Takvo ponašanje predstavlja gnusan čin koji najstrožije osuđujemo.

U skladu s postojećim pravilima Univerziteta u Sarajevu, naši predstavnici u tijelima i organima Univerziteta će tražiti hitno sankcionisanje, te izmjenu pravilnika, kojima bi se za ovakva ponašanja izricale najstrožije kazne.

Također, tražit ćemo da se pod obaveznim predmetima na fakultetima društvene grupacije uvede obavezni predmet o studiju genocida, kako bi mlade generacije učile o stradanjima, sistemskom planiranju i izvršenju genocida nad Bošnjacima ‘zaštićene zone UN-a’.

Ovakva ponašanja se ne smiju dešavati, historijske činjenice i sudske presude se ne smiju negirati, bolne rane našeg naroda se ne smiju dirati, te ćemo u skladu s tim poduzeti sve neophodne korake i radnje kako bi se ovakav govor i ponašanje najstrožije kaznilo i nikada u budućnosti ne ponovilo – naveli su.

Studentica UNSA podijelila sramotne poruke za 11. juli: “Nek’ smo vas pobili”

Slađana Todić, studentica sarajevskog Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije jučer je 11. jula na svom Instagram profilu iznijela sramotne izjave.

Veličala je Ratka Mladića, prvostepeno osuđenog pred Haškim tribunalom za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine te sramotno kazala: “Nek’ smo vas pobili, odje*i“.

Fotografije su portalu Crna Hronika dostavile njene kolege sa fakulteta.

Todić je objavila story na kojem je Mladić, a u potpisu je napisala “Osuđen na besmrtnost. Bio si i ostaćeš naš heroj. Živio generale”.

Objava Slađane Todić
Objava Slađane Todić

Na drugom storyju uz tri prsta slavi zločine koji su počinjeni u Srebrenici, a kada su joj kolege skrenule pažnju na njene objave, ona je odgovorila: “Ma nek smo vas pobili, odj*bi”.

Pored Slađane i njega kolegica sa fakulteta ValentinaV. kao i Anja M. negirale su genocid i izazvale mržnju preko društvenih mreža.

Da li su povrijedili etiku fakulteta i da li će biti izbačene sa fakulteta, tu odluku donijet će Etički odbor fakulteta u Sarajevu.

Studenti su njene objave poslali i dekanu Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije koji kaže da on i Fakultet nemaju pravo zabranjivati studentima šta će objavljivati na društvenim mrežama.

Dijelim Vašu ogorčenost činjenicom da bilo koja osoba, pa tako i naši studenti, podržavaju i/ili veličaju osuđene ratne zločince, no nadam se da razumijete da Fakultet kao institucija, kao i dekan Fakulteta i svi članovi nastavnog osoblja, ne mogu i nemaju pravo zabranjivati, reagovati, niti bi uopšte trebali imati uvid u to šta studenti našeg fakulteta i Univerziteta u Sarajevu u cijelosti objavljuju i iznose na svojim privatnim profilima na različitim društvenim mrežama i generalno u privatnom životu”, stoji u odgovoru koji je objavljen na zvaničnom Instagram profilu Fakulteta.

Veličanje ratnih zločina je prema Krivičnom zakonu BiH krivično djelo.