Poznat termin dženaze Mirsadu Tuki

Pozorišni i filmski glumac Mirsad Tuka preminuo je danas u 59. godini.

Izgubio je bitku s opakom bolešću.

Dženaza velikanu bh. glumišta bit će klanjana u četvrtak na sarajevskom gradskom groblju Bare u 14:30 sati.

Iza vrhunskog bh. glumca ostala je supruga Nermina i sinovi Dino i Mak.

Redakcija Sarajevske sehare izražava saučešće porodici i prijateljima Mirsada Tuke.

Brojne kolege se opraštaju od Mirsada Tuke, emotivna oproštajna poruka Kamernog teatra 55

Brojni prijatelji i kolege opraštaju se od bh. glumca kojeg ćemo pamtiti po brojnim filmovima i predstavama.

Komemoracija i posljednji ispraćaj Mirsada Tuke bit će upriličeni u Sarajevu, u četvrtak, 13. jula.

Otišao je jedan od velikih i neponovljivih. Otišao je jedan od stubova Kamernog teatra 55. Pamtit ćemo ga po osmijehu koji je uvijek dolazio i prije nego bi on sam ušao u prostoriju… Mračan je sad Kamerni. Mračan i tužan. Putuj Prvače. Putuj tamo gdje više ništa ne boli”, ovim riječima se Kamerni teatar 55 oprostio od Mirsada Tuke, svoga člana od 1996. godine.

Brojni prijatelji i kolege se na društvenim mrežama opraštaju od velikana bh. glumišta.

Oh, kako tužan dan… Pretužne vijesti… Posljednji pozdrav dragom kolegi i prijatelju. Još od daleke ‘97. i naše ‘Stop mašine’ nizale su se predstave, filmovi i serije, kreativni susreti kojima smo se radovali. Hvala za posvećenost i umjetnost kojom si mijenjao ovaj svijet”, napisala je na svom Facebook profilu Marijela Margeta Hašimbegović, scenografkinja, arhitektica, rukovodilac Tehničke službe Narodnog pozorišta Sarajevo i trenutno zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo.

Posljedni pozdrav preminulom kolegi i prijatelju uputilu su i iz sarajevskog Pozorišta mladih te iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Producentica Narcisa Cvitanović prisjetila se posljednjih susreta s istaknutim glumcem.

Nedavno smo se sreli na onkologiji i rekosmo bit će sve dobro. Tješili smo jedno drugo i sami sebe. Nek’ sad mirno spava”, napisala je.

Rođen je 19. juna 1965. godine u Tuzli. Profesionalnu karijeru glumca započeo je kao polaznik Dramskog studija tuzlanskog Narodnog pozorišta. Završio je Fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu.

Debitirao je u filmu “Praznik u Sarajevu”, a za tu ulogu nagrađen je na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu 1991, kao najbolji glumac – debitant.

“Hasanaginica” Nijaza Alispahića, “Žaba” Elmira Jukića, “Sjećaš li se Dolly Bell?” Kokana Mladenovića, “Tri sestre” Pjera Žalice, “Prah” Miralema Zubčevića… su samo neke od predstava u kojima je publika imala priliku uživati u vrhunskoj glumi Mirsada Tuke.

Igrao je i u mnogim filmovima i TV serijama, od kojih je sam volio izdvojiti filmove “Nafaka”, “Sve džaba”, “Remake”, “Ostavljeni”, “Cirkus Kolumbija” i “Underground”.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Njegove kolege će ga pamtiti po osmijehu, i kako kažu, po radosti koju je nesebično dijelio sa svima – od prvog do posljednjeg dana.