Poznato kada počinje disciplinski postupak protiv sudije Branka Perića

Pred Disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) 5. septembra je zakazano pripremno ročište za sudiju Suda Bosne i Hercegovine Branka Perića, potvrđeno je za BIRN BiH.

On je, podsjetimo, u nepravosnažnoj presudi u predmetu “Respiratori” imao izdvojeno mišljenje.

Kako je ranije rečeno iz Ureda disciplinskog tužioca (UDT), protiv sudije Branka Perića je pokrenut disciplinski postupak zbog “donošenja odluka kojim se očigledno krši zakon ili upornog i neopravdanog kršenja pravila postupka” i “neopravdanog kašnjenja u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije ili bilo kakvog drugog ponovljenog nepoštivanja dužnosti sudija”.

Sudija Perić za Detektor je potvrdio da je pripremno ročište pred Disciplinskom komisijom VSTV-a zakazano za 5. septembar.

Nakon izricanja prvostepene presude u predmetu “Respiratori” u aprilu ove godine, UDT je protiv sudije Perića formirao predmet po službenoj dužnosti. Kasnije je podignuta disciplinska tužba.

Na ročištu zakazanom u septembru trebala bi se pročitati disciplinska tužba, kao i predložiti svjedoci i dokazi koje obje strane namjeravaju saslušati i provesti tokom postupka.

Perić je predsjedavao sudskim vijećem koje je prvostepenom presudom osudilo bivšeg federalnog premijera Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka i vlasnika firme “F.H. Srebrena malina” Fikreta Hodžića na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije koronavirusa, dok je nekadašnja federalna ministrica finansija Jelka Miličević oslobođena optužbe za nesavjestan rad u službi.

On je tokom izricanja prvostepene presude rekao da je ona donesena većinom glasova sudija Brace Stupara i Gorana Radevića.

Ja nisam podržao većinsko mišljenje. Moja procjena se potpuno razlikuje“, kazao je Perić tokom izricanja presude, i naveo da smatra da nije dokazano krivično djelo zloupotrebe položaja i namjera optuženih.