Poznato šta se dešavalo u Švrakinom Selu, dobro poznati kriminalac pucao na policiju

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo danas su, pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva Kantona Sarajevo, proveli operativnu akciju “Porto“ s ciljem rasvjetljavanja i dokumentovanja krivičnih djela razbojništva i teških krađa.

Izvršeni su pretresi na više lokacija, te su pronađeni i izuzeti predmeti za koje postoji osnov sumnje da potječu iz izvršenja krivičnih djela, kao i vatreno oružje.

Slobode su lišena dva muškarca, 25-godišnji A. H. i 24-godišnji A. K.

Prilikom pokušaja lišenja slobode trećeg lica, u ulici Alibega Firdusa – općina Novi Grad, 35-godišnjeg muškarca A. B., isti je napao ovlaštena službena lica smrtonosnom silom, kojom prilikom su policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, radi zaštite života, upotrijebili vatreno oružje, u skladu sa zakonskim propisima. Tom prilikom nije bilo povrijeđenih osoba.

Muškarac A. B. se udaljio s mjesta događaja, te je za njim raspisana potraga.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a KS, pod nadzorom postupajućeg tužioca, nastavljaju rad na ovom predmetu.

Kako dalje mediji saznaju radi se o Amaru Bašiću.

On je jutros tokom policijske kontrole i akcije “Porto” pucao na policiju, ali, srećom, nikoga nije povrijedio, a zatim se dao u bijeg.

Ovaj našoj javnosti dobro poznati kriminalac lociran je na području Busovače. Za njim tragaju specijalci MUP-a KS i šire područje Busovače je blokirano.

Bašić, inače osuđenik koji izdržava višegodišnju kaznu za organizirani kriminal u vezi s razbojništvima i krađama u Kaznenopopravnom zavodu (KPZ) Mostara, pušten je na vanzavodske pogodnosti, tačnije za vikend.

No, umjesto se vrati u zatvor, pucao je na policiju, kako bi ih spriječio u vršenju svojih aktivnosti. Uhapšene su dvije osobe koje su bile s njim.

Bašić je u KPZ Mostar stigao prije dvije godine iz KPZ-a Sarajevo. Bio je jedan od svjedoka na suđenju Amelu Sejfoviću zbog bijega iz KPZ-a Sarajevo.