Foto: Arhiv

Sarajevski advokati podržali kolegu Kadriju Kolića: “Ne smijemo biti izloženi linču”

Regionalna advokatska komora Sarajevo osudila je izjave Muriza Memića koje je on uputio advokatu Kadriji Koliću.

Iz Komore ističu da su ovakve izjave atak na advokata Kolića, njegovu funkciju branioca i neovisnu i slobodnu advokatsku profesiju.

Naime, Muriz Memić otac stradalog Dženana Memića kazao je nakon ročišta pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine da Kolić ismijava njegovo mrtvo dijete, te mu je poručio da se ne igra, što je za Komoru nedopustio da Kolić bude izložen verbalnom linču.

Imajući u vidu osnovne principe advokature, dužnosti advokata u pružanju pravne pomoći, nezavisnost advokata u radu, držimo da je nedopustivo da advokati budu izloženi verbalnom napadu učesnika u postupku ili oštećenih lica, samo iz razloga što brane lice koje je optuženo za određeno krivično djelo.

Na advokate se ne smije vršiti pritisak zato što rade svoju časnu dužnost, ne smije im se prijetiti i ne smiju se izlagati medijskom linču”, navedeno je iz RAK-a Sarajevo.

Podsjetimo, Kadrija Kolić je od medija zatražio da izbrišu izjavu Memića o njemu.

Na Vašim medijima i Vašim portalima prenijeli ste obraćanje Muriza Memića koje je klevetničko i uvredničko, a da se niste potrudili da dobijete i objavite moju završnu riječ iz sudnice predmeta veze koja potvrđuje da Muriz Memić laže, i zloupotrebljava medijsku slobodu, te preko Vaših medija prijeti i vrijeđa potpuno neosnovano”, napisao je Kolić u svom zahtjevu za uklanjanje izjave Muriza Memića.

Memićeve izjave, podsjetimo, mediji prenose nakon svakog ročišta.

Kolić tvrdi da je u sudnici rekao da nad porodicom Memić čini zločin od strane Tužilaštva i dodaje da smo prenošenjem izjave Muriza Memića prekršili novinarski kodeks i etiku.

Pokušavate advokaturu učiniti zavisnom od ulice”, napisao je Kolić te zatražio da odmah uklonimo tekst sa našeg portala kao i drugih portala koji su Memićevo obraćanje prenijeli.

U prilogu emaila Kolić je dostavio i svoje obraćanje advokatskim komorama u tom je dopisu naveo da ga je Memić psovao i vrijeđao te zatražio reakciju komore.

U obraćanju advokatskim komorama Kolić je naveo da mu je Memić “prilikom izlaska iz sudnice psovao mrtvu majku”.