Snažan toplotni val u Evropi, države uvode posebne mjere

Rekordni toplotni val i dalje traje u svijetu, od Evrope do Kine i Sjedinjenih Država, prisiljavajući vlasti na poduzimanje drastičnih mjera kako bi se nosile s toplinskim valovima i novim požarima, znakovima globalnog zatopljenja.

Italija, od sjevera do juga, prolazi toplotni val s historijskim temperaturnim rekordima koji se očekuju sljedećih dana, javlja francuska novinska agencija AFP.

Danas je za 16 gradova proglasilo crveni alarm širom zemlje, a očekuje se da će temperature dosegnuti i do 36 i 37 °C od Rima do Bolonje i prije vrhunca toplotnog vala početkom sljedeće sedmice.

Ne možemo predugo ostati na istom mjestu“, rekla je za AFP u subotu ujutro Veronika Niederlovi, češka turistkinja koja je došla posjetiti Rim.

Italijanska vlada savjetovala je svima koji se nalaze u područjima obuhvaćenim crvenim alarmima da izbjegavaju izravan boravak na otvorenom sredinom dana, te da vode posebnu brigu o starijim i ranjivim osobama.

Prema dnevniku Il Messaggero, dvojica fudbalera amatera u dobi od 48 i 51 godine umrla su u petak navečer, nakon što im je pozlilo, vjerovatno zbog vrućine, tokom utakmica na jugu zemlje.

Italijanski meteorološki zavod strahuje od “najintenzivnijeg toplotnog vala ljeta, ali i jednog od najintenzivnijih svih vremena”.

Ni sjever poluotoka ne bi trebao biti pošteđen s 38 °C koliko se očekuje u utorak u Milanu.

U Njemačkoj su najviše temperature u subotu izmjerene u bavarskom mjestu Möhrendorf-Kleinseebach (38.8 stepeni).

Osim toga, u Berlinu je zabilježeno 35 °C, a u Minhenu 34 °C, piše njemačka agencija dpa.

Mjesec juni bio je drugi najtopliji od početke mjerenja u Francuskoj, gdje je nekoliko departmana od utorka stavljeno pod narančasti alarm zbog toplinskog vala.

Grčka također pati zbog toplinskog vala, zbog čega su vlasti bile prisiljene zatvoriti atensku Akropolu tokom najtoplijih sati u nedjelju treći dan zaredom, kada su temperature u zemlji dosezale preko 41 °C.

Temperature su u subotu premašile 40 °C na 87 mjernih stanica, prenijela je grčka novinska agencija ANA. Ekipe Crvenog križa, raspoređene u podnožju Akropole kako bi pomogle turistima, intervenirale su “desetke puta” kako bi spasile posjetitelje zadnjih dana.