Snažno nevrijeme pogodilo Hrvatsku, u Zagrebu haos zbog vjetra i obilne kiše

Nova snažna oluja stigla je preko Slovenije do sjeverozapadne Hrvatske, a napreduje prema središnjoj Hrvatskoj.

Očekuju se lokalno obilniji pljuskovi s grmljavinom, snažni naleti vjetra, moguća je i tuča. Sva upozorenja su na visokom stepenu.

Hidrolozi DHMZ-a upozoravaju i na moguće bujične i urbane poplave uslijed obilne oborine.

Nešto iza 14 sati Slovenska agencija za okoliš promijenila je narančasto upozorenje u crveno za zapadnu i središnju Sloveniju, no nešto prije 15 sati cijela je država obojena u crveno.

Olujni sistem se ubrzano kreće prema istoku, praćen jakim udarima vjetra. Smirivanje događaja očekuje se u drugoj polovici noći ili rano ujutro.

Iako su nevremena u utorak navečer potrošila raspoloživu energiju, već se ujutro nad sjeverom i sjeveroistokom Slovenije premjestio oslabljeni olujni sistem koji je oko 14 sati počeo jačati.

Najprije je zahvatio zapad Slovenije. Agencija za okoliš Republike Slovenije (Arso) prvo je izdala crveno upozorenje samo za zapadnu i središnju Sloveniju, a potom je cijelu državu obojila u crveno.

Nevrijeme prati vrlo jake udare vjetra, a u 15 sati najgore je bilo u okolici Ribnice, gdje je izražena olujna ćelija s gradom. Postoji mogućnost porasta bujičnih voda.

Najgore je bilo oko 14.30 u glavnom gradu Hrvatske. I danas je u ljubljanskom trgovačkom centru Aleja Šiška, zbog nepovoljne vremenske prognoze, omogućeno besplatno parkiranje u njihovoj garaži, a to je moguće i u Cityparku.

Uvjeti za stvaranje jakih oluja danas su nažalost povoljni. U visinama puše jak zapadni vjetar koji na visini od oko šest kilometara doseže brzinu od oko 90 kilometara na sat.

Istodobno, zatopljena atmosfera postaje još nestabilnija nego što je bila jučer. Na visini između 3 i 7 kilometara nadmorske visine dolazi do izrazitog pada temperature s visinom. Riječ je o “pustinjskom” sloju zraka kojeg visinski vjetrovi donose nad Sjevernu Afriku, što značajno povećava labilnost atmosfere.

Stanje će se zbog velike nestabilnosti atmosfere i jakog visinskog vjetra ubrzano mijenjati tijekom poslijepodneva i večeri.

Navečer i u noći nevrijeme preko sjeverne Italije proširit će se i na zapadnu, središnju i južnu Sloveniju. Glavna opasnost bit će tuča, te jaki udari vjetra i pljuskovi.

Zbog prolaska vremenske fronte povećat će se mogućnost dugotrajnijih pljuskova. Situacija će se smiriti u drugoj polovici noći na četvrtak ili u četvrtak rano ujutro. Najdulje će nemirno biti na jugu zemlje.

Razlog čestih nevremena ovog ljeta je neuobičajeno jak visinski vjetar (jet stream), koji je ljeti obično znatno slabiji. Pritom se jaki vjetrovi preklapaju s velikom atmosferskom nestabilnošću, što dovodi do stvaranja jačih i dugotrajnijih oluja. Opće vremenske prilike nad Europom idućih desetak dana neće se značajnije mijenjati pa očekujemo još pokoji val olujnog nevremena.

Snažno nevrijeme došlo je i do Hrvatske, a u Zagrebu vlada kaos i potop uslijed jake kiše.