Snažno nevrijeme pogodilo Srbiju, padao grad veličine jajeta

Grad koji je pogodio okolinu mjesta Aleksinac u Srbiji zapanjio je njegove žitelje i korisnike društvenih mreža.

Nevrijeme će se odavdje polako kretati ka široj okolini Niša, rekao je meteorolog za Telegraf.rs.

Snažno nevrijeme je pogodilo i okolinu Čačka i Kruševca.

Da nisam pročitao opis pomislio bih što kačite jaja kao objavu“, glasio je jedan komentar na objavi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

MUP Srbije je izdao upozorenje za građane:

Ukoliko su građani u zatvorenom prostoru, potrebno je obezbijediti sve objekte koji mogu da odlete usljed jakog vjetra ili obilne kiše i izazovu materijalnu štetu ili povrede građane.

Također, potrebno je obezbijediti i prozore i spoljna vrata i zatvoriti sva unutrašnja vrata, kao i izbjegavati kontakt sa kuhinjskim i kupatilskim slavinama, radijatorima i drugim metalnim predmetima, budući da su dobri provodnici“, navodi se u saopćenju MUP-a.

Ukoliko se građani tokom nevremena nađu na otvorenom, potrebno je skloniti se od bilo kakvih visokih struktura (jarbola, stubova, tornjeva) i imaju u vidu da je sigurno rastojanje od tih struktura jednako njihovoj visini.

Također, važno je izbjegavati visoke konstrukcije, visoko drveće, ograde, telefonske kablove i električne vodove.

Potrebno je pronaći zaklon u zgradi ili u automobilu, a ako to nije moguće, sjesti na zemlju i izbjegavati stajanje u blizini zgrada ili automobila u koje se ne može ući kao u zaklon“, ističu te dodaju:

Ukoliko se građani nađu u šumi, zaštititu treba da potraže ispod grana niskog drveća, a nikako ispod visokog drveća na otvorenom prostoru.

Potrebno je ući u šumu i izbjegavati granicu između šume i otvorenog prostora, otvorena polja, vrhove brda i planina, obale, jarkove ili druga vlažna mjesta. Ne treba prelaziti preko vode, ni plivati“.

Ne preporučuje se držanje kišobrana niti drugih metalnih provodnih predmeta u rukama (štapova za golf, štapova za pecanje i slično) i izbjegavati blizinu metalnih objekata, bicikala, opreme za kampovanje i slično.

Ne treba stajati uspravno, već čučati ili se makar sagnuti, ne dodirujući zemlju rukama, a ako ste u grupi držati rastojanje od pet metara između sebe.

Ukoliko se nađu u automobilu za vrijeme jake oluje, zaustaviti automobil pored puta dalje od elektrovodova i drveća koje može pasti na automobil, ostati u automobilu i upaliti poziciona svjetla dok ne prođe oluja, zatvoriti prozore i ne dodirivati metalne predmete u automobilu i izbjegavati poplavljene puteve“.