Srđan Mandić o opozivu: “Jasmin Ademović me mrzi, želi poziciju načelnika”

Načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić (Naša stranka) uputio je zahtjev za preispitivanje Odluke o pokretanju opoziva Općinskom vijeću.

Pokrenuta je procedura opoziva, a Mandić kaže da pokušava iskoristit ono “što zakon omogućava, kako bi se izbjegao referendum.”

Rekao je kako iza svega stoji Jasmin Ademović (NiP).

Kazao je da je sličan pokušaj bio aktuelan i prije godinu dana pred Opće izbore.

Za N1 je objasnio kako je saznao za opoziv i ko stoji iza te inicijative.

Jučer smo imali sjednicu gdje smo imali lijepih i važnih stvari i jedna od tačaka je bila da se dodijeli stan Milomiru Kovačeviću Strašnom i jos nekih projekata …

U pauzi saznajemo da se skupilo 16 potpisa da se pokrene procedura. Držali su mimo svih ovu odluku i niko nije slutio. Iza toga stoji Jasmin Ademović (NiP)“, kaže.

Podsjetimo, NiP, SDP i Naša stranka su koalicioni partneri i da ga je ova inicijativa za opoziv dodatno šokirala.

Kaže da je razlog ovakve inicijative možda i spekulacije da više Naša stranka neće njega kandidovati za novi mandat. Ipak, kaže kako je ova komplikovana situacija ojačala Našu stranku.

Ističe da je dobio podršku Nermina Nišića (SDP) i Elemedina Konakovića (NiP) i da je u suštini cilj Jasmina Ademovića i onih koji su mu dali podršku, želja za pozicijom načelnika i fotelje.

Protiv mene je tih 17 ili 18 ljudi koji su glasali za opoziv. Tu je prvi Jasmin Ademović i ne znam da li tu stoji njegov otac Kemal. Pogriješio sam kada sam rekao da je Jasmin dobar politički kadar.

U momentu upoznavanja bio je dobar teniser, završio međunarodne škole. Ne mogu da vjerujem da u mladom čovjeku stoji tolika količina mržnje.

Pred njim je cijela karijera i bićeš načelnik…To je želja za vlašću i nema sumnje da on želi biti načelnik Općine Centar“, dodaje.

Kazao je kako vjeruje Elmedinu Konakovići i kako on nije znao za ovu inicijativu dijela NiP-a.

Konaković nije bio svjestan šta se sprema. Vidio sam se sa Dinom i potvrdili smo iskren i drugarski odnos i vjerujem mu nakon svega ovoga. S njim sam temelje ove priče pravio i Trojku.

Pričali smo otovoreno i rekao je da će učiniti sve da se iz ovoga izađe i ovo može imati posljedice ne samo na Opštinu Centar“, kaže.

Rekao je kako će pokušati izbjeći referendum i zahtijeva od Općinskog vijeća preispitivanje odluke o opozivu vjerujući da su prekršene procedure.

Podsjećamo, na 31. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Centar Sarajevo, Klub vijećnika Naroda i Pravde u Općinskom vijeću Centar Sarajevo podnio je, zajedno sa ostalim vijećnicama i vijećnicima, inicijativu za pokretanje postupka opoziva općinskog načelnika Srđana Mandića, te je Općinsko vijeće podržalo ovu inicijativu i donijelo Odluku o pokretanju opoziva načelnika Općine Centar Sarajevo.

Iz Općinske organizacije NiP Centar iznijeli su razloge potpunog gubitka političke podrške za načelnika Mandića, odnosno razloge podnošenja navedene inicijative kao i podrške odluci o pokretanju opoziva načelnika, iako su, kako je istaknuto u saopćenju, većini građana, posebno onima koji redovno komuniciraju sa izabranim vijećnicima, ti razlozi itekako poznati.