Twitter zaprijetio Meti tužbom zbog aplikacije Threads

Twitter je zaprijetio da će tužiti Meta Platforms zbog njihove nove platforme Threads u pismu koje je Twitterov advokat Alex Spiro poslao generalnom direktoru Facebook Marku Zuckerbergu, javlja Reuters.

Meta, koja je pokrenula Threads u srijedu i koja je rekla da ima više od 30 miliona prijava, nastoji napasti Twitter Elona Muska koristeći milijarde korisnika Instagrama.

Spiro je u svom pismu optužio Metu da je zaposlio bivše zaposlenike Twittera koji su “imali i imaju pristup Twitterovim poslovnim tajnama i drugim visoko povjerljivim informacijama“.

Twitter namjerava striktno provoditi svoja prava intelektualne svojine i zahtijeva da Meta preduzme hitne korake da prestane koristiti bilo kakve Twitter poslovne tajne ili druge visoko povjerljive informacije“, napisao je Spiro u pismu.

Niko u inženjerskom timu Threads nije bivši zaposlenik Twittera – to jednostavno nije tako“, rekao je portparol Mete Andy Stone.

U međuvremenu, vlasnik Twittera Musk je rekao: “Konkurencija je u redu, varanje nije“.

Meta posjeduje Instagram i Facebook.

Korisnički interfejs Threads podsjeća na platformu za mikroblogovanje. Ipak, Threads ne podržava pretraživanje ključnih riječi ili direktne poruke.

Da bi podnio zahtjev za krađu poslovne tajne protiv Mete, Twitteru bi bilo potrebno mnogo više detalja od onoga što je u pismu, rekli su stručnjaci za pravo intelektualne svojine.