Ugledni bh. meteorolog pojasnio kako tumačiti meteoalarme i čemu ta upozorenja služe

Bakir Krajinović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda objasnio je šta znače i čemu služe meteoalarmi.

Njegovu objavu prenosimo u cjelosti:

– Žuti, narandžasti i crveni meteoalarm, upozorenja su koja čujemo često od meteorologa.

Aktualna su i ovih dana, kako zbog ekstremno visokih temperatura tako i zbog pljuskova, praćenih grmljavinom, olujnim vjetrom i pojavom grada temperatura.

Kako tumačiti upozorenja meteoalarma i čemu ona služe?

Informacije ranog upozorenja su standardizovane poruke (boje, znakovi, riječi, zvukovi ili slike) koje najavljuju neposrednu opasnost, u našem slučaju od prirodnih nepogoda.

Poruka ranog upozorenja na pojavu obilnih padavina sadrži sve servisne informacije o očekivanim nepogodama i rizicima koji se javljaju usljed pljuskova, olujnog vjetra, pojavu grada.

Suočiti se s pojavom prirodne nepogode znači suočiti se sa neizvjesnostima. To je zato što je vrlo teško predvidjeti pojavu obilnih pljuskova, ali i druge meteorološke ekstreme, vremenski razmak od trenutka izdavanja upozorenja na opasnu vremensku pojavu do samog trenutka ostvarenja te pojave je vrlo ograničen, a postoji velika vjerovatnoća prognostičke pogreške kod pojave u prostoru i/ili trenutku događaja.

Bez obzira na to, takve informacije su korisne jer daju prostor i vrijeme za odgovarajuće mjere preventivnog reagovanja u vanrednim situacijama.

Sve poruke iz sistema ranog upozorenje, koje Federalni hidrometeorološki zavod izdaje, bilo da se radi o evropskom služe za podizanje svijesti o prirodnim nepogodama očekivanim na prostoru Evrope, odnosno Bosne i Hercegovine.

Sve ove servisne informacije služe da se izbjegnu panika i strah.

Znati šta dolazi i biti spreman na sve situacije, samo nam pomaže da budemo svjesni rizika i opasnosti, kao i da preventivno sve uradimo kako bi smanjili negativne posljedice prirodne nepogode.
Redovno se informisati i biti u toku razvoja situacije u prirodi puno znači u zaštiti života i materijalnih dobara – napisao je Krajinović.