Uhapšeni Bošnjak iz Srebrenice pušten iz pritvora

Alija Tabaković, predsjednik Kluba Bošnjaka u NSRS saopćio je da je Mirsad Omerović pušten iz policije.

Mirsad Omerović je pušten iz pritvora. Na putu je za Potočare svojoj porodici. Pratit cemo do kraja”, napisao je na Facebooku.

Ranije je MUP RS saopćio da je Omerović uhapšen zbog ugrožavanja sigurnosti.

Policijski službenici Policijske stanice Srebrenica su 12.07.2023. godine oko 22,35 časova lišili slobode lice M.O. zbog postojanja osnova sumnje da je izvršilo krivično djelo ‘Ugrožavanje sigurnosti’.

Navedenog dana oko 14,30 časova, policijski službenici PS Srebrenica su postupili po prijavi da je na profilu društvene mreže lica M.M. objavljena prijetnja na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

O svemu navedenom je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina, Područna kancelarija Srebrenica”, navedeno je u saopštenju.

Podsjetimo, Srebreničanka Adisa Omerović oglasila se kasno sinoć na društvenim mrežama iz Srebrenice, gdje je navela da su ona i njena porodica sinoć prošli agoniju.

Njen suprug je priveden, a ona nije imala informaciju šta se dešava.

Večeras moja porodica i ja prolazimo agoniju, jednu od težih koje smo doživjeli otkako smo se vratili u Potočare. Naime, moj suprug je večeras priveden od strane policajaca Ministarstva unutrašnjih poslova RS i, do trenutka objave ovog statusa, ja nemam informacije šta se s njim dešava.

Nakon objave jednog od portala u kojem se na najgnusniji način dovodi u kontekst moj suprug, naslućujem da je povod privođenja negodovanje koje smo izrazili povodom jučerašnjeg sramnog koncerta ispred crkve. Moja djeca su uznemirena i zabrinuti smo za svoju sigurnost.

Pozivam sve vas koji se kunete u Srebrenicu i Bošnjake, koji imate bilo kakav uticaj u društvu da mi budete pomagači u borbi za istinu i pravdu. Večeras je to moj suprug, sutra može biti bilo ko od vas.

Moj suprug je preživio logor u Šljivovici u kojem je proveo 8 mjeseci i 10 dana. Preživjet ćemo i ovo ako Allah da“, tvrdi Omerović na Facebooku.

Novih informacija od jutros za njenog supruga nije bilo. Na Facebooku profilu pod nazivom “Despotovina“ napadaju njenog supruga.

SPC u Srebrenici o napadu ekstremista! Ovaj ‘gospodin’ Omerović poznat je Bratunačkoj i Srebreničkoj javnosti još ranije, kada je prekinuo liturgiju na temeljima hrama sv. Sisoja u Potočarima, pušta glasnu islamsku muziku.

Sada mu nedostaje 50 volontera za odlazak u crkvu. Hoće li imam Damir biti neko ko će javno izaći i ispričati se pravoslavnim vjernicima za uvredu koju je sinoć napisao, ili će volontirati? Činjenica je da je njegova neprimjerena i uvredljiva izjava sinoć uvelike doprinijela ovakvom ponašanju njegovih sunarodnjaka.

Što će biti sljedeće? Tipka li djecu srebreničkog svećenika? Da vidimo sta ce sad policija uraditi to jeste Policija RS? Mogu li Srbi mirno živjeti u Srebrenici ili je njihova sigurnost vidljivo ugrožena“, navodi se na stranici.

Podsjetimo, kolektivna dženaza i ukop u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari obavljena je 11. jula ove godine kada je ukopano 30 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine.

Taj dan protekao je bez inicidenata. Međutim, tokom noći puštale su se srpske nacionalističke crkve u dvorištu crkve, ali i u kućama. Jedna od pjesama je bila „Veseli se srpski rode“.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Srebrenica Damir-ef. Peštalić osudio je ovaj „koncert“.