Foto/ Uklonjena jedna od tabli na kojoj piše da je iz Sarajeva “istjerano 157.000 Srba”

Jedna od tabli koju je postavila gradska administracija Istočnog Sarajeva je uklonjena i to po nalogu kantonalnog ministra Almira Bečarevića.

Radnici Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja KS, u koordinaciji s Ministarstvom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, pri kojem djeluje, uklonili tablu s natpisom “Grad 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo” na ulazu u Sarajevo.

Utvrđeno je da se nalazi na području Bentbaše odnosno Kantona Sarajevo, potvrđeno je medijima.

Kako je objasnio ministar Almir Bečarević, ustanovljeno je da je tabla nelegalno postavljena na teritoriji Kantona Sarajevo, odnosno zaštićenih područja KS.

U zadnji sedam dana smo sve provjerili, skinute su koordinate i ustanovljeno je da se tabla nalazi unutar teritorije Kantona Sarajevo, odnosno Federacije BiH. MUP KS i inspekcije su to utvrdile“, naveo je ministar Bečarević.

U ovoj akciji uklanjanja table učestvovali su pripadnici MUP-a KS i ministar Bečarević lično.

Podsjetimo, zbog postavljanja tabli po nalogu gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Čosića, njegova kolegica iz Sarajeva Benjamina Karić je protiv njega Tužilaštvu BiH dostavila krivičnu prijavu.