Upaljen narandžasti meteoalarm za BiH zbog jačih pljuskova, grmljavine i jačih udara vjetra

Danas će se jače naoblačenje sa zapada postepeno pomjerati preko Bosne i usloviti jače pljuskove praćene grmljavinom.

U Hercegovini će biti sunčano uz malu do umjerenu oblačnost, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar će biti slab do umjerene jačine zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 31 °C, na jugu zemlje do 35 °C.

U Sarajevu sunčano prije podne. Pljuskovi praćeni grmljavinom su mogući u poslijepodnevnim i večernjim satima. Najviša dnevna temperatura zraka oko 30 °C.

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je za danas narandžasto upozorenje od 09:00 do 21:00 sat za područje Bosne, zbog jakih pljuskova praćenih grmljavinom i jakih udara vjetra.

Navodi se da se očekuje nevrijeme koje će se tokom dana postepeno pomjerati sa zapada preko sjevernih i centralnih područja prema istoku.

Narandžasto upozorenje je na snazi tokom današnjeg dana.

Uz jači pljusak može pasti 15-30 litara kiše po metru kvadratnom. Udari vjetra 50-70 km/h, navode kao napomenu na stranici FHMZ BiH.

Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija.

Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode. Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući“, navodi se u preporukama FHMZ BiH.