Uprkos UN-ovom odgovoru Ambasada Rusije i dalje tvrdi da Schmidt nije “legalan”

Članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović zatražila je od generalnog sekretara UN Antonija Guterresa da se iz UN dostave relevantni dokumenti od značaja za BiH, odnosno odluku Savjeta bezbjednosti UN o imenovanju njemačkog diplomate Christiana Schmidta na mjesto visokog predstavnika u BiH.

Nakon što je stigao je odgovor od prvog čovjeka UN-a i ponovne reakcije članice predsjedništva BiH, oglasila se i Ambasada Ruske Federacije koja optužuje Zapad za “uništavanje” sistema međunarodnog prava.

Odgovor generalnog sekretara UN Antonija Guterresa na apelaciju člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović jasno i nedvosmisleno potvrđuje da rezolucija Savjeta bezbjednosti UN o odobravanju kandidature Christiana Schmidta za funkciju visokog predstavnika nije postojala jer da jeste onda bi generalni sekretar UN precizno naveo njen broj i datum.

Odluka ‘zapadnjaka’ da prilikom odobravanja Schmidta ignorišu Savjet bezbjednosti UN samo potvrđuje da Zapad dosljedno uništava sistem međunarodnog prava. BiH jeste i u ovom slučaju zapadna laboratorija za destrukciju međunarodnog prava”, rečeno je u Ambasadi Ruske Federacije u BiH.

Ponovili su stav da Schmidt nije legalni visoki predstavnik, uprkos potvrdama UN-a i PIC-a iz kojeg je Rusija samovoljno izašla.

Naveli su slučaj bivšeg visokog predstavnika Christiana Schwarz-Schillinga, navodeći da je “Savjet bezbjednosti UN usaglašavao imenovanje relevantnom rezolucijom”.

Rusija je ponudila opcije za izlaz iz nastale situacije, uključujući za samog Schmidta. Konkretno, posredstvom usvajanja nacrta rezolucije Savjeta bezbjednosti UN, koji su predložili Moskva i Peking.

Međutim, ‘zapadnjaci’ su to odbili, namjerno pretvarajući situaciju u pravno bezakonje”, kažu u ovoj ambasadi.

Guterres je, naime, preko Misije Bosne i Hercegovine, odgovorio Cvijanović kako “UN nije potpisnik Daytonskog sporazuma niti je UN član PIC-a, odnosno Vijeća za implementaciju mira – jedinog relevatnog tijela za imenovanje visokog međunarodnog predstavnika u BiH.”

Napomenuli su i na to da su dokumenti Savjeta bezbjednosti UN-a javnosti na raspolaganju na Službenom dokumentacijskom sistemu UN-a.

Podsjetimo, Schmidt je kao visoki predstavnik Bosne i Hercegovine podnio izvještaj o Bosni i Hercegovini pred Vijećem sigurnosti UN.