Uskoro će i osobe s 80 posto invaliditeta imati besplatna parking mjesta

Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH jednoglasno je, sa dva prihvaćena amandmana, podržala Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, čiji je predlagač Klub poslanika Demokratske fronte.

Poslanici Demokratske fronte Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš predložili su izmjene prema kojima posebnim znakom mogu biti obilježena i vozila u kojima se za vrijeme prevoženja nalaze osobe sa stepenom invaliditeta 80 posto i više.

Važeća odredba propisuje da je to stepen invaliditeta 100 posto.

Predsjedavajući Komisije Jasmin Imamović (SDPBiH) je prije diskusije o predloženom zakonu kazao da je Ministarstvo komunikacija i prometa BiH Predstavničkom domu dostavilo mišljenje o prijedlogu zakona, koje je utvrdilo Vijeće ministara BiH, u kojem se između ostalog navodi „da bi izmjena zakona mogla doprinijeti zaštiti prava invalidnih osoba kao i zaštiti od diskriminacije, te da bi se na taj način mogla izbjeći različitost postupanja prema domaćim i stranim državljanima“.

Predstavnik Ministarstva je na sjednici naveo da je Ministarstvo dalo pozitivno mišljenje vezano za predloženi zakon, te da postoje neki tehnički detalji o kojima će morati razmisliti.

Dodao je kako su dobili određene „izvana upute da bi mogli imati određene probleme u smislu nedostatka parking prostora i eventualno oprečna mišljenja vezano za udruženje osoba sa invaliditetom koji su iskazali dozu rezerve prema ovome“.

Jedan od predlagača zakona Milan Dunović kazao je da u državama EU postoje čak države koje imaju prag od 60 posto, te da je u Republici Hrvatskoj kao i u Crnoj Gori prag 80 posto, a u Republici Srbiji čak 70 posto bez uslova za oštećenje ekstremiteta.

Šta se dešava u praksi? Osoba koja, na primjer, ima invaliditet 80 posto i dođe iz Republike Hrvatske u BiH sasvim legalno se parkira na parking mjestima u BiH. Osoba sa invaliditetom od 80 posto iz BiH nema mogućnost u vlastitom gradu ili državi da se parkira, odnosno da dobije znak pristupačnosti“, pojasnio je Dunović.

Dodao je kako misli da problem parking prostora ne smije biti ograničavajući, pogotovo zato što se parking prostorima ne bavi ni državno ministarstvo ni državni parlament.

To rješavaju općine, kantoni, gradovi u skladu sa svojim nadležnostima.

Dunović je kazao da ne bi trebali da prihvate nedovoljan broj parking mjesta kao alibi da ne omoguće osobama s invaliditetom da imaju svoje pravo.

Dunović je uložio i dva amandmana na predloženi zakon, za koje je pojasnio da se prvi odnosi na tehničku izmjenu u nazivu zakona, a drugi se odnosi na naknadno uočeni propust.

Članovi komisije su prije izjašnjavanja o samom tekstu zakona, prihvatili oba amandmana kao i zaključak koji je predložio Dunović, a koji definira da se naloži Ministarstvu komunikacija i prometa BiH da u roku od 30 dana nakon usvajanja zakona u oba doma donese izmjenu Pravilnika kojim se propisuje način obilježavanja vozila iz člana 29. stav 2 i 3 ovoga zakona.