Video/ Luka Garza oduševio navijače: “Igranje za BiH je ostvarenje sna”

Novopečeni bh. reprezentativac Luka Garza će se u drugoj polovini jula prvi put pridružiti pripremama reprezentacije BiH, koja će tokom ljeta učestvovati na pretkvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre u Parizu naredne godine.

Garza je u razgovoru za “Glas Amerike” rekao da se raduje što ne igra Ljetnu NBA ligu zbog čega će moći ranije doći u Bosnu u Hercegovini.

On je nedavno potpisao novi jednogodišnji ugovor sa ekipom Minnesota Timberwolves za koju je igrao i protekle sezone. Ugovor je dvosmjeran, što znači da će, kao i prošle, dio naredne godine provesti u NBA G ligi, u razvojnoj ekipi Minnesote – Iowa Wolves.

Uprkos snažnoj konkurenciji, Garza kaže da ima mjesto i u Minnesoti i u NBA, a za Glas Amerike je govorio i o iskustvu prelaska sa univerzitetske košarke – u kojoj je dominirao i pobrao sva najvažnija individualna priznanja – u najjaču košarkašku ligu na svijetu.

I ranije je isticao kako želi igrati za BiH, ali proces dobijanja državljanstva se odužio.

Znači mi sve. To je nešto o čemu sam dugo sanjao i nešto za šta znam da ćemo i ja i moja porodica biti veoma ponosni što radim, a to je da predstavljam državu.

Proces je bio dugačak, ali suština je bila da utvrdimo koji je najbolji trenutak da napravim taj potez i počnem svoje putovanje u predstavljanju BiH.

Ova godina se činila kao savršen trenutak za to. I zaista sam uzbuđen za ovo ljeto, mislim da će to biti sjajno iskustvo za mene, ali i fenomenalna prilika da mogu da igram košarku na visokom nivou, sa vrhunskim igračima i da se takmičim za nešto specijalno“, poručio je, između ostalog, Luka Garza za “Glas Amerike“.

Na pitanje da li se čuo s nekim od saigrača iz reprezentacije ili selektorom Adisom Bećiragićem, Garza kaže da je bio u kontaktu s mnogo ljudi.

Očito, moj rođak Amar Alibegović je neko ko je već imao iskustvo da igra za nacionalni tim. Puno sam sa njim razgovarao, ali i sa Jusufom (Nurkićem) i sa drugim momcima, bio sam u kontaktu i sa trenerom.

Mislim da u tom timu ima mnogo odličnih igrača. Bilo je veoma zabavno gledati ih prošle godine (na Evropskom prvenstvu u košarci) i ono što su uspjeli uraditi. Samo gledajući sve to učinilo je da osjetim da želim biti dio toga“, poručio je Garza.