Video/ Pogledajte emotivni trenutak kada se uhapšeni Srebreničanin vratio kući

Alija Tabaković, predsjednik Kluba Bošnjaka u NSRS saopćio je da je Mirsad Omerović pušten iz policije.

Nedugo nakon toga objavljen je i emotivni video u kome se prikazuje Mirsadov povratak kući.

Ranije je MUP RS saopćio da je Omerović uhapšen zbog ugrožavanja sigurnosti.

Policijski službenici Policijske stanice Srebrenica su 12.07.2023. godine oko 22,35 časova lišili slobode lice M.O. zbog postojanja osnova sumnje da je izvršilo krivično djelo „Ugrožavanje sigurnosti“.

Navedenog dana oko 14,30 časova, policijski službenici PS Srebrenica su postupili po prijavi da je na profilu društvene mreže lica M. M. objavljena prijetnja na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

O svemu navedenom je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina, Područna kancelarija Srebrenica”, navedeno je u saopštenju.

Semir Efendić nakon napada na povratnike: “Jedina policija na svijetu presuđena krivom za počinjeni genocid, hapsi povratnike”

Samo u ovoj godini, prvo je brutalno pretučena povratnička porodica Memišević, dvoje staraca u Višegradu, zatim jedan mladić povratnik u Bratuncu.

Zatim jedina policija na svijetu koju je međunarodni sud proglasio krivom za počinjeni genocid, hapsi povratnike, žrtve genocida, jer su upozorili na četničko orgijanje 11. jula, naveo je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo i predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Samir Efendić na svom zvaničnom Facebook profilu.

Dodaje da se u isto vrijeme našim gradovima “širi jeftina lažna propaganda kako građani Federacije BiH plaćaju parking gostima iz Srbije, kao da ih ne bi kaznila policija”.

Na svakom rijaliti pjevanju po Beogradu, ko fol, pobijede pjevači iz Bosne i Hercegovine. Sve je to davanje anestezije jednom narodu da se operacija od strane srpske politike protiv tog naroda lakše izvede.

O sigurnosti povratnika nikako ne bi smjela brinuti lokalna policija nego državne agencij“,- ističe on.

Naglašava da bi “visoki predstavnik morao da se probudi i zna da osim civilizovanih dijelova Bosne i Hercegovine u kojima on uglavnom boravi postoje i drugi dijelovi u kojima je fašizam najveća kturna i institucionalna vrijednost”.

Zašto samo reagujemo, zašto ne učinimo nešto konkretno, reći će mnogi. Zna se ko treba da učini nešto konkretno. Zna se ko je napravio Vijeće ministara i vlast sa Miloradom Dodikom i pored jasnog upozorenja da je to opasno.

Zna se i ko je sa strane u tome pomogao. Prvi korak svakako bi bio da se opametimo. Tek tada bilo bi moguće ozbiljnije reagovati na sve što se događa“, poručio je Efendić.

Podsjetimo, Srebreničanka Adisa Omerović oglasila se kasno sinoć na društvenim mrežama iz Srebrenice, gdje je navela da su ona i njena porodica sinoć prošli agoniju.

Njen suprug je priveden, a ona nije imala informaciju šta se dešava.

Večeras moja porodica i ja prolazimo agoniju, jednu od težih koje smo doživjeli otkako smo se vratili u Potočare. Naime, moj suprug je večeras priveden od strane policajaca Ministarstva unutrašnjih poslova RS i, do trenutka objave ovog statusa, ja nemam informacije šta se s njim dešava.

Nakon objave jednog od portala u kojem se na najgnusniji način dovodi u kontekst moj suprug, naslućujem da je povod privođenja negodovanje koje smo izrazili povodom jučerašnjeg sramnog koncerta ispred crkve. Moja djeca su uznemirena i zabrinuti smo za svoju sigurnost.

Pozivam sve vas koji se kunete u Srebrenicu i Bošnjake, koji imate bilo kakav uticaj u društvu da mi budete pomagači u borbi za istinu i pravdu. Večeras je to moj suprug, sutra može biti bilo ko od vas.

Moj suprug je preživio logor u Šljivovici u kojem je proveo 8 mjeseci i 10 dana. Preživjet ćemo i ovo ako Allah da“, tvrdi Omerović na Facebooku.

Novih informacija od jutros za njenog supruga nije bilo. Na Facebooku profilu pod nazivom “Despotovina“ napadaju njenog supruga.

SPC u Srebrenici o napadu ekstremista! Ovaj ‘gospodin’ Omerović poznat je Bratunačkoj i Srebreničkoj javnosti još ranije, kada je prekinuo liturgiju na temeljima hrama sv. Sisoja u Potočarima, pušta glasnu islamsku muziku.

Sada mu nedostaje 50 volontera za odlazak u crkvu. Hoće li imam Damir biti neko ko će javno izaći i ispričati se pravoslavnim vjernicima za uvredu koju je sinoć napisao, ili će volontirati? Činjenica je da je njegova neprimjerena i uvredljiva izjava sinoć uvelike doprinijela ovakvom ponašanju njegovih sunarodnjaka.

Što će biti sljedeće? Tipka li djecu srebreničkog svećenika? Da vidimo sta ce sad policija uraditi to jeste Policija RS? Mogu li Srbi mirno živjeti u Srebrenici ili je njihova sigurnost vidljivo ugrožena“, navodi se na stranici.

Podsjetimo, kolektivna dženaza i ukop u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari obavljena je 11. jula ove godine kada je ukopano 30 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine.

Taj dan protekao je bez inicidenata. Međutim, tokom noći puštale su se srpske nacionalističke crkve u dvorištu crkve, ali i u kućama. Jedna od pjesama je bila „Veseli se srpski rode“.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Srebrenica Damir-ef. Peštalić osudio je ovaj „koncert“.