Vjetar čupao stabla u regiji, oluja se “spušta” prema BiH

Nova hladna fronta stigla je u nedjelju i donijela nevrijeme u dijelovima Hrvatske.

Kako javlja Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH, grmljavinsko nevrijeme i pljuskovi u Rijeci uzrokovali su rušenja nekoliko stabala, nekoliko oštećenih krovova, udara groma u kuću, podignutih šahtova i poplavljenih ulica zbog čega je došlo do otežanog odvijanja prometa te plavljenja više prizemnih prostorija, prenosi N1.

Navode da je vjetar otpuhao gumenjak kod mjesta Šilo na otoku Krku. Obaviještene su sve nadležne službe koje su upućene na teren.

DHMZ je izdao narančasto upozorenje za riječku regiju te žuto upozorenje za još nekoliko regija u kojima se očekuje grmljavinsko nevrijeme.

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je za danas narandžasto upozorenje od 09:00 do 21:00 sat za područje Bosne, zbog jakih pljuskova praćenih grmljavinom i jakih udara vjetra.

Navodi se da se očekuje nevrijeme koje će se tokom dana postepeno pomjerati sa zapada preko sjevernih i centralnih područja prema istoku.

Narandžasto upozorenje je na snazi tokom današnjeg dana.

Uz jači pljusak može pasti 15-30 litara kiše po metru kvadratnom. Udari vjetra 50-70 km/h, navode kao napomenu na stranici FHMZ BiH.