Žuti meteoalarm aktivan za cijelu BiH, rast temperatura narednih dana

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano.

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati iznosile su: Sokolac 13; Bugojno i Srebrenica 15; Bjelašnica, Ivan Sedlo i Široki Brijeg 16; Sarajevo 17; Drvar, Livno i Zenica 18; Doboj, Sanski Most, Tuzla i Zvornik 19; Banja Luka i Bihać 20; Prijedor, Stolac i Trebinje 21; Bijeljina 22; Mostar 23; Gradačac i Neum 24 °C.

Danas će u Bosni i Hercegovini sunčano, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar slab zapadnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 36 °C.

U Sarajevu sunčano. Najviša dnevna temperatura zraka oko 33 °C.

Za cijelu Bosnu i Hercegovinu upaljen je žuti meteoalarm zbog visokih dnevnih temperatura vazduha.

Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom.

Budite svjesni da se očekuju visoke temperature zraka. Mogući su zdravstveni rizici među ugroženim osobama, na primjer starije vrlo mlade osobe“, glasi upozorenje.

Rast temperatura naredna dva dana

U srijedu, sutra, u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano i vruće. U poslijepodnevnim satima uz lokalni razvoj oblaka mogući su pljuskovi sa grmljavinom u sjeveroistočnim područjima.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20 °C, na jugu zemlje do 24 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 32 i 38 °C.

U četvrtak u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano i vruće. U večernjim satima u sjevernim područjima se očekuju jači lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 21 °C, na jugu zemlje do 25 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 32 i 38 °C.

U petak prije podne u Bosni pretežno oblačno. U ranim jutarnjim satima prolazni pljuskovi u sjevernim područjima. U Hercegovini i jugozapadu Bosne pretežno sunčano vrijeme.

Vjetar slab promjenljivog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20 °C, na jugu zemlje do 25 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 32 °C, na jugu zemlje do 37 °C.

U subotu u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab zapadnog i jugozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19 °C, na jugu zemlje do 24 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 35 °C, na jugu zemlje do 38 °C.