Aleksandar Vučić o Ukrajini: “Ako priznaju Kosovo, izgubili bi sve što imaju”

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je u utorak upozorio Ukrajinu da bi “izgubila sve što je imala” ako prizna neovisnost Kosova, mogućnost o kojoj se razmišlja u Kijevu.

Oleksandr Merežko, predsjedinik Odbora za vanjsku politiku i međuparlamentarnu suradnju ukrajinskog parlamenta rekao je u ponedjeljak u intervjuu za kosovsku TV7 kako se u Kijevu razgovara o priznavanju Kosova, istaknuvši “da nije lako donijeti tu odluku”, ali da bi se “bar moglo razmotriti” otvaranje diplomatskog ureda za vezu u Prištini.

Dodao je da u ukrajinskom parlamentu ima zastupnika koji podržavaju priznanje neovisnosti Kosova, a otvaranje ureda za vezu u Prištini mogao biti odgovor na podršku koju Kosovo daje njegovoj zemlji.

I ukrajinski veleposlanik u Beogradu Volodimir Tolkač potvrdio je u utorak kako u Kijevu postoje takva razmišljanja.

On je u istaknuo da Ukrajina ima “principijelan i stabilan” stav i poštuje teritorijalni integritet Srbije, ali je poziva, kao kandidatkinju za članstvo u Europskoj uniji, da uskladi svoju vanjsku politiku s Unijom, naposve u pogledu ruske agresije na Ukrajinu.

Komentirajući izjave ukrajinskih dužnosnika, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je rekao da bi priznanje Kosva za Ukrajinu bio gubitak u kontekstu njezina teritorijalnog integriteta.

Upoznao sam predsjednika Volodimira Zelenskog i mislim da je mnogo mudriji i pametniji od Merezhka. Jer, zamislite da Ukrajina prizna nezavisno Kosovo, u jednom danu bi izgubila sve što je imala u svojim rukama”, rekao je Vučić.

Srbija ne priznaje neovisnost svoje nekadašnje južne pokrajine proglašenu 2008. nakon NATO-ove intervencije kojom je zaustavljen rat između srbijanskih snaga i etničkih Albanaca.

Beograd, koji je u bliskim odnosima s Moskvom, u nekoliko se UN-ovih deklaracija pridružila osudi ruske agresije na Ukrajinu i podržala njezin teritorijalni integritet, ali se uporno odbija priključiti sankcijama EU-a i zapada protiv Moskve.