Bečarević iznio šokantne podatke o Energoinvestu: “Sistemski pljačkaju građane, banda lopovska”

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Almir Bečarević u svom zvaničnom saopćenju oglasio se povodom cijena gasa.

Naveo je kako cijene gasa ima nerealnu vrijednost, tj. da Energoinvest d.d. Sarajevo ostvaruje enormnu razliku na cijeni gasa.

Energoinvest d.d. Sarajevo je u prvih 6 mjeseci 2023. godine ostvario razliku na cijeni gasa u iznosu od 15 miliona KM, dok dobit za prvih 6 mjeseci iznosi 8.711.472 KM. U prethodnoj godini, za prvih 6 mjeseci Energoinvest d.d. Sarajevo ostvario je dobit u iznosu od 596.431,00 KM”, naveo je u saopćenju.

Potom je dodao:

Kada uzmemo razliku u cijeni koju je Energoinvest d.d. Sarajevo ostvario u toku 2022. godine i za prvih 6 mjeseci ove godine dobijamo razliku na cijeni od 35 miliona KM.

Kada ovome pridodamo i razliku na cijeni gasa koju će Energoinvest d.d. Sarajevo ostvariti u narednih 6 mjeseci ove godine, dolazimo do činjenice da će Energoinvest d.d. Sarajevo za dvije godine ostvariti ukupnu razliku na cijeni gasa u iznosu od 48 miliona KM, a procijenjena dobit za 2023. godinu, bez finansijskih akrobacija, iznosit će cca 15 miliona KM.”

Između ostalog, kazao je kako se radi o sistematskoj pljački koja se vrši nad građanima Kantona Sarajevo.

Da budemo potpuno precizni: sa razlikom na cijeni gasa od 48 miliona KM može se isporučiti prirodnog gasa za 30.000 domaćinstava u Kantonu Sarajevo da isti ne plate niti jednu konvertibilnu marku za isporučeni prirodni gas.

Radi se o sistematskoj pljački koja se vrši nad građanima Kantona Sarajevo, odnosno korisnicima prirodnog gasa jer Energoinvest d.d. Sarajevo osim poslova s gasom više nema gotovo nijedan ozbiljniji prihod, a na 118 miliona ukupnog prihoda Energoinvest d.d. Sarajevo, na inostranom tržištu ostvaruje samo 12 miliona KM, što je svega 10% od ukupnih prihoda, dok je 90% prihoda od prirodnog gasa”, naveo.

Bečarević tvrdi kako ovo ministarstvo uporno pokušava objasniti da ćemo u zimskim mjesecima imati problema sa zagađenim zrakom i da je trenutno jedino rješenje prirodni gas.

Ali gas po razumnoj cijeni, a ne po ovim po kojima Energoinvest d.d. Sarajevo prodaje prirodni gas svojim kupcima. Ovo ministarstvo razumije da Energoinvest d.d. Sarajevo ima problema u poslovanju, ali ne razumije da svi nosioci vlasti nijemo gledaju ovu pljačku jer bilans uspjeha Energoinvesta d.d. Sarajevo se može naći na internetu.

Na kraju, ovo ministarstvo i ovaj ministar pozivaju sve odgovorne i nadležne da stanemo u kraj ovoj nevjerovatnoj pljački građana i otimanju koje radi Energoinvest d.d. Sarajevo jer razlika u cijeni i ostvarena dobit to apsolutno govore. Bilans uspjeha se ne može slagati, kao ni prihodi ni rashodi, te ostvarena dobit”, naveo je Bečarević.