Benjamina Karić: “Budim se sa mišlju o ubijenoj djevojci”

Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, kazala je da je čitava BiH doživjela šok i traumu zbog zločina u Gradačcu.

Zločin u Gradačcu nas je sve istinski potresao. Već nekoliko dana budim se sa mišlju o ubijenoj djevojci, sa mišlju o tome na koji način se sve moglo spriječiti i pomalo ljuta što je sistem zakazao”, kazala je.

Navodi da se građani oslanjaju na sistem koji može pomoći.

Nizama je tražila pomoć, ali je ta pomoć izostala. Pored tuga i proglašenja dana žalosti, naša je moralna obaveza – Gradačac i Sarajevo su jedno, svaki grad u BiH treba u ovom trenutku da diše, žaluje i osjeća kao jedno”, kaže gradonačenica za N1.

Pojasnila je i zašto se nije pojavila na otvaranju Sarajevo Film Festivala.

Ja nisam došla na otvorenje SFF-a zato što nisam mogla da zamislim da oblačim haljinu i da se smijem. Duša mi to nije dala”, kaže.

Karić govorila i o tome kako sistemi riješiti pitanje femicida.

Femicid u BiH još uvijek nije posebno krivično djelo. Trebamo pristupiti izmjenama krivičnog zakona kako bi femicid bio izvojen kao krivično djelo.

Iako zvančnih statistika za femicid i nemamo, neki okvirni podaci da je u posljednjih sedam godina u BiH ubijeno preko 60 žena, a samo prošle godine preko 8”, kazala je.

Prisjetila se slučaja Jasmine Kleco, koju je ubio njen kolega sa posla.

On je dobio kaznu zatvora od 11 godina. Stoga bi bilo važno da se femicid tretira kao posebno krivčno djelo, da se tretira kao teško krivično djelo i zbog kazne, jer bi u tom slučaju zaprijećena kazna bila od 21 do preko 40 godina zatvora”, kaže Karić.

Dodaje kada dođe do kažnjavanja to znači da je već kasno, te da se treba naći način kako unaprijediti sistem.

Na koji način, kada se bilo ko od nas obrati nadležnim institucijama, da ne naiđa na zatvorena vrata. Bog zna koliko u ovom trenutku žena u Sarajevu i cijeloj BiH trpi nasilje. Na ovom ispitu smo svi pali”, istakla je.