Benjamina Karić uputila zahtjev SFF-u zbog četničkog filma, traži ostavku osobe zadužene za selekciju

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić na oglasila se na Facebooku nakon što je u sklopu programa SFF-a održan “Cinelink Drama Showcase Telekoma Srbija” na kojem je predstavljen srbijanski film Radoša Bajića “Heroji Halijarda” u kojem su četnici prikazani kao pozitivci.

Gradonačelnica traži ostavku osobe koja bila zadužena za selekciju filmova.

Pokušaji rehabilitacije Draže Mihailovića i četničkog pokreta u Sarajevu su nedopustivi!

Očito da danas, dok je revizionizam u punom zamahu u i oko naše zemlje, pokleknu mu čak i mnogi među nama.

Ispred Grada Sarajeva tražim konkretnu odgovornost, ukoliko žele nastavak saradnje sa ovom gradskom administracijom.

Konkretna odgovornost podrazumijeva ostavku osobe zadužene za ovaj dio programa i selekciju filmova u ovom programu.

Grad podržava festival kao veliku kulturnu manifestaciju, ali ovakvi udari nanose nemjerljivu štetu festivalu i Gradu Sarajevu.

Zato je važno da organizatori festivala preuzmu odgovornost za ovakve pokušaje revizionizma i narušavanja dostojanstva Grada koji jeste uvijek bio otvoren za druge, ali dobronamjerne, i naći ćemo načina da se suprotstavimo nedobronamjernima”, navela je Karić.

Iz SFF-a je ranije saopćeno da film nije prikazan na festivalu.

U cilju objektivnog informisanja javnosti, želimo naglasati da navedeni film nije prikazan na festivalu, već su u okviru slotova za predstavljanje novih, budućih projekata, prikazani inserti filma koji je u produkciji.

Naglašavamo da navedeni sadržaj nije bio dogovoren te da Sarajevo Film Festival neće dopustiti da se koristi za promociju istorijskog revizionizma bilo koje vrste“, kazala je Andrijana Copf, glasnogovornica Sarajevo Film Festivala.