Foto/ Fondacija “CURE” održala mirni protest u čast ženi koju je ubio Nermin Sulejmanović

Bosna i Hercegovina šokirana je i zavijena u crno nakon današnjih tragičnih događaja kada je Nermin Sulejmanović usmrtio tri osobe, te još toliko ranio u Gradačcu.

Prvobitno je usmrtio svoju suprugu koja ga je prijavila za nasilje u porodici, što je i bio pokretač za njegovo zlodjelo.

U znak otpora femicidu članice Fondacije CURE i druge podržavateljske organizacije danas su u 15:00 sati izašle na ulicu Maršala Tita uz prometnu cestu kako bi na taj način odale počast ubijenoj ženi i skrenule pažnju javnosti da se femicid sistemski treba strogo kažnjavati.

U razgovoru za Sarajevsku seharu, PR Fondacije Medina Mujić, kazala je da su ekspresno reagovale i izašle na ulice.

Kako navodi Mujić izašle su s dvije poruke. Prva poruka je da sistemski treba strogo kažnjavati nasilnike, a druga da počinioci, ubice i nasilnici nisu heroji kojima se trebamo diviti i podržavati, niti im davati pozornost.

Mujić ističe da su uživo pratile dešavanja iz Gradačca, te da su razočarane kako su ga pojedini građani vidjeli kao heroja, te da su posjete njegovom obraćanju u minuti rasle po hiljadu korisnika.

Svijest građana i građanki koji smatraju da je ovo privatna stvar u koju se ne treba uplitati je zaista vrlo poražavajuća. Naša poruka je da nasilje nikada nije privatna stvar, nasilje je javna stvar, to je odraz našeg društva.

Danas smo mogli vidjeti da se nasilje može desiti bilo kome, jer je ubica ubio i nekoliko sasvim slučajnih građana. Nasilje se može svima nama desiti već danas i da mi to ne znamo da li će se desiti.

Upravo zbog toga nasilje nije privatna stvar. Zato naše poruke i jesu da se apsolutno trebaju pooštriti kaznene mjere za počinioce nasilja“, kazala je Mujić.

Kazala je da je posebno razočaravajuće to što je neko otkrio Sulejmanoviću da ga je supruga prijavila za nasilje.

Žena je prijavila nasilje u Gradačcu, pitanje je ko mu je javio da je prijavljen jer je on došao da je ubije zbog toga. Ovo je sramota države i policijskih službenika. A žrtva može biti bilo ko“, dodaje Mujić.

Kako navode iz Fondacije “CURE” korijen femicida se nalazi prije svega u kulturi kojom dominira rodna diskriminacija, inferiorni položaj žena u patrijarhalnom društvu i nejednaki odnosi moći, te s tim u vezi ne iznenađuje da poslije ubistva često slijedi i samoubistvo.

Poražavajuće je saznati da je često kod slučajeva femicida čitava okolina bila svjesna nasilja ali nije reagovala, što zbog tolerancije na nasilje u porodici, što zbog nepovjerenja u rad institucija, ali nekad i zbog straha od odmazde ako se sazna da su baš oni prijavili nasilje.

Upravo su ti štetni rodni stereotipi o ulogama žena i muškaraca u našem društvu osnovni uzrok femicida, ali i drugih oblika nasilja nad ženama.