Foto/ Gradski park Jezero-Betanija poprima novi izgled, Sarajevo dobija jednu od najvećih zelenih površina

Otkako su započeli radovi na uređenju Gradskog parka Jezero na Betaniji, početkom jula, svakim danom ovaj prostor, kao jedna od najvećih zelenih uređenih površina u Kantonu Sarajevo, poprima novi izgled.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić je zajedno sa vijećnicom Aidom Koluder-Agić danas obišao radove u parku koji pokriva površinu nešto manju od 7 hektara za čije uređenje je u budžetu Općine Centar obezbijeđen iznos od 896.973 KM.

U okviru velikog investicionog projekta uređenja ove zelene oaze, smještene ispod zgrade Gradskog porodilišta “Zehra Muidović“ na Jezeru, glavnim projektom je planirano uređenje pet dječijih igrališta sa novim mobilijarom za bezbrižnu i sigurnu igru djece, kao i uređenje sedam novih rekreativnih zona sa novim spravama za vježbanje i rekreaciju.

Također će biti izgrađena staza za rolanje kao i zip line.

Za povećanje sigurnosti posjetitelja parka i dužeg noćnog korištenja ove zelene oaze planirana je i rekonstrukcija javne rasvjete što podrazumijeva ugradnju 18 visokih, te 74 niskih rasvjetnih tijela.

Za kompletan sadržaj parka biće izgrađena i dva nova platoa za postavljanje ljetnih bašti, kao i sanacija kanala za odvodnju površinskih voda.

Osim navedenog biće postavljene nove kante za otpatke i parkovske klupe. Za lakšu orijentaciju posjetitelja parka planirano je postavljanje sedam mapa.

Sa realizacijom ovog značajnog projekta stanovnici Sarajeva će dobiti na korištenje potpuno uređen park u kojem se mogu opustiti u zelenilu, upražnjavati fizičke aktivnosti, a najmlađi uživati u igri na dječijim igralištima.

Izvođenje radova je nakon provedene procedure javnih nabavki odabira najpovoljnijeg izvođača radova povjereno konzorciju firmi „Mibral“ d.o.o. Sarajevo i „Flex Invest“ d.o.o. Sarajevo, a za nadzor je zadužena firma „Energoinvest“ d.d. Sarajevo.