Glavni tužilac Tužilaštva BiH, Milanko Kajganić, podnio prijavu zbog “curenja” informacija u medije

Glavni tužilac Tužilaštva BiH, Milanko Kajganić, podnio je Uredu disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća prijavu protiv N.N tužilaca i N.N. sudija.

Razlog je neovlašteno objavljivanje dopisa Suda BiH, u vezi optužnice protiv Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta RS i SNSD-a kao i v.d direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića.

Prijava se odnosi na dostavljanje i omogućavanje neovlaštenoj osobi uvida u sadržaj dopisa sudije za prethodno saslušanje, odnosno propuštanje preduzimanja potrebnih mjera u cilju zaštite integriteta krivičnog spisa i nadzora nad osobama koje imaju zakonit pristup sudskim i tužilačkim spisima, tako da je usljed navedenog postupanja/ propuštanja došlo do objavljivanja u medijima dijelova navedenog dokumenta čime je narušen integritet postupanja u predmetu, kao i kredibilitet Tužilaštva BiH i Suda BiH.

Također, Tužilaštvo BiH će postupiti u skladu sa uputama Suda BiH iz navedenog dopisa, u zakonom predviđenom roku, saopćeno je iz ove pravosudne institucije.

Podsjećamo, Sud BiH je vratio na doradu optužnicu protiv Dodika i Lukić.