I danas sunčano i vruće, upaljen žuti meteoalarm zbog visokih temperatura

Jutros je u našoj zemlji sunčano uz malu do umjerenu oblačnost, dok u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove ima magle.

Temperature zraka izmjerene u 08 sati iznosile su: Bjelašnica 13; Sokolac 15; Ivan Sedlo 16; Bugojno, Sarajevo, Široki Brijeg, Srebrenica 18; Bihać, Drvar, Sanski Most, Tuzla, Zenica, Zvornik 20; Prijedor 21; Banja Luka, Doboj, Livno 22; Bijeljina, Gradačac, Trebinje 24; Neum 28; Mostar 30 °C.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni. Dnevna temperatura od 30 do 36, na jugu do 39 °C.

U Sarajevu sunčano uz malu oblačnost. Dnevna temperatura oko 32 °C.

Žuti meteoalarm aktivan zbog visokih temperatura

I danas je za gotovo cijelu Bosnu i Hercegovinu aktivan žuti meteoalarm zbog visokih temperatura vazduha.

Tako će se zadržati i narednih dana.

“Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom.

Budite svjesni da se očekuju visoke temperature zraka. Mogući su zdravstveni rizici među ugroženim osobama, na primjer starije vrlo mlade osobe”, glasi upozorenje za Sarajevo gdje će najviša temperatura iznositi oko 33 stepena Celzijusa.

Upozorenje ostaje na snazi do 17 sati.

I narednih dana sunčano i vruće

U utorak, sutra, sunčano i vruće.

Vjetar slab do umjeren istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 29, a dnevna od 31 do 37, na jugu do 40 °C.

U srijedu sunčano i vruće.

Vjetar slab u Bosni sjeveroistočni, a u Hercegovini jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 29, a dnevna od 32 do 38, na jugu do 40 °C.

U četvrtak sunčano i vruće. Poslije podne umjeren porast naoblake u centralnim i istočnim područjima Bosne može usloviti slabe lokalne pljuskove.

Vjetar slab u sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 19 do 24, na jugu do 29, a dnevna od 32 do 38, na jugu do 40 °C.

U petak sunčano i vruće.

Vjetar slab, uglavnom, zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 19 do 24, na jugu do 28, a dnevna od 33 do 40 °C.