Milorad Dodik: “BiH živi nazor, Bećirović citira samo pojedine dijelove Ustava”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nastavio je i danas da vrijeđa svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Poručio je da “BiH nema suverenitet jer je protektorat kojim upravljaju stranci nametanjem zakona”.

Ovdje se radi o odredbama Ustava i /bošnjački član Predsjedništva BiH Denis/ Bećirović stalno manipuliše i obmanjuje jer ne citira članove Ustava onako kako piše, već samo pojedine dijelove”, napisao je Dodik na društvenim mrežama.

Kada govori o kontinuitetu BiH, kaže Dodik, u Ustavu jasno piše da “nastavlja svoje pravno postojanje u skladu s međunarodnim pravom kao država, s unutrašnjom strukturom modifikovanom prema ovdje sadržanim odredbama”.

Tačnije, sav njen kontinuitet po dejtonskom Ustavu svodi se isključivo na tri ograničene tačke kontinuiteta – ime `Bosna i Hercegovina`, međunarodno priznate granice i članstvo u Ujedinjenim nacijama”, dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, “Bećirović uporno izbjegava da citira član koji kaže da se BiH sastoji od dva entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske”.

Naravno da to Bećirović zna, ali manipulacijama pokušava da prikrije činjenicu da je BiH sastavljena tek u Dejtonu, i to od dva entiteta i Brčko distrikta kao suvlasništva ta dva entiteta”, dodao je Dodik.

Dodik je naglasio da u Dejtonu nisu ustanovljene ni Republika Srpska, ni Federacija BiH, jer su one postojale i prije kao politička i pravna činjenica, sa suverenom vlašću na svojoj teritoriji, a i priznate od međunarodne zajednice.

Nije postojala `Bosna i Hercegovina`, pa je tek u Dejtonu ustanovljena kao država koju sastavljaju državotvorni entiteti putem međunarodnog sporazuma. Time je potvrđen suverenitet i legitimitet Republike Srpske i Federacije BiH, kao i nestanak `Republike Bosne i Hercegovine`. Ostala je samo `Bosna i Hercegovina`, da živi nazor kao geografski pojam s međunarodno priznatim granicama”, kazao je Dodik.