Mirzi Kapiću određen pritvor, na Facebooku tražio savjete kako da napravi bombu da raznese džamiju

Sud BiH odredio je pritvor Mirzi Kapiću, osumnjičenom za terorizam, zbog opasnosti da bi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, vršiti uticaj na svjedoke i saučesnike i ponovo počiniti krivično djelo ili ga dovršiti.

Kapić se sumnjiči za planiranje terorističkog napada na jednu džamiju.

Na ročištu održanom u Sudu BiH tužilac Dubravko Čampara je rekao kako je Tužilaštvo dobilo informacije da postoji prijetnja od terorističkog napada o kojem se razgovaralo u online komunikaciji i nakon toga je izvršen pretres i oduzeti predmeti.

Nama je bitno s kim je Mirza Kapić komunicirao, ko su ti ljudi“, kazao je Čampara i pojasnio da se radi o prvoj fazi istrage.

Pojašnjavajući razloge za pritvor, tužilac Čampara je, između ostalog, rekao da Tužilaštvo pretpostavlja da postoji još jedno nepoznato lice s kojim je osumnjičeni sarađivao u vezi s komponentama eksplozivne naprave.

Također je napomenuo i da je Kapić povratnik iz Sirije, zbog čega je bio procesuiran, kao i zbog nedozvoljenog držanja oružja, te da postoji strah da “može doći do katastofalnih posljedica”.

On je, prema Tužilaštvu, od navedenih osoba tražio smjernice za proizvodnju eksplozivne naprave s detonatorom putem mobilnog telefona, izražavajući namjeru da napadne učenjake Islamske zajednice koji objavljuju proglase protiv mudžahedina i prijavljuju pristalice radikalnih pokreta i ISIL-a agencijama za provedbu zakona u BiH.

Dnevni avaz piše da je Kapić na Facebooku tražio upute kako da napravi eksplozivnu napravu sa detonatorom.

Za sada nije poznato koju je džamiju želio “raznijeti”.

Istražuje se s kim je sve komunicirao.