Otvorena Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina, novo mjesto okupljanja u glavnom gradu

U prisustvu predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Općine Centar i viših nivoa vlasti, sufinansijera i prijatelja projekta, te brojnih gostiju danas je zvanično otvorena novoizgrađena Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina (u parku Kemal Monteno na lokaciji nekadašnje Austrijske kuće, preko puta naselja Ciglane).

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda potpisali su aneks sporazuma o sufinansiranju projekta izgradnje kojim je zatvorena finansijska konstrukcija.

Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina je još jedan reprezentativan objekat na području opštine Centar, a igrat će važnu ulogu u očuvanju i promociji kulture, historije, umjetnosti, društvenih aktivnosti, tradicija, ali i različitosti unutar našeg društva.

Ovo će biti novo mjesto okupljanja, razmjene pozitivnih ideja, rađanja novih prijateljstava, spoj kulture, mladosti, iskustva.

Sarajevu su ovakvi prostori prijeko potrebni. Posebno smo ponosni što će Vijeće nacionalnih manjina Kantona Sarajevo u ovom prostoru imati svoje prostorije. Narednih sedam dana ovaj objekat će okupiti mlade ljude, producente i režisere iz cijelog svijeta a u okviru održavanja Sarajevo Film Festivala.

Ovo je dobar primjer kako se više nivoa vlasti treba ujediniti i udružiti oko lijepih stvari jer zajednički gradimo i grad i kanton i državu“, poručio je načelnik Mandić.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk uputio je riječi zahvalnosti načelniku Mandiću što je realizaciju ovog značajnog projekta doveo do kraja.

Ovo mi je jedan od najdražih trenutaka u ovih par mjeseci na funkciji premijera Kantona Sarajevo. Današnji dan mi je posebno važan budući da sam kao vijećnik u Općinskom vijeću Centar prije nekoliko godina pokrenuo inicijativu za izgradnju jednog ovakvog objekta.

Na ovom mjestu će mladi ljudi provoditi svoje slobodno vrijeme na koristan način kroz razne edukacije, treninge, radionice, kurseve, a to je upravo ono što nedostaje mladim osobama u Kantonu Sarajevo.

Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina će biti ponos ne samo Općine Centar nego i Kantona Sarajevo. Hvala svima koji su učestvovali u ovom procesu, a kako je i sam načelnik rekao, saradnja i zajednički angažman različitih nivoa vlasti su recept za uspjeh u ovako složenoj administrativnoj državi“, kazao je premijer Uk.

Predsjedavajući Vijeća nacionalnih manjina Kantona Sarajevo Davor Ebner uručio je zahvalnice načelniku Mandiću i ministrici pravde i uprave Kantona Sarajevo Darji Softić-Kadenić za razumijevanje, podršku i postignute rezultate u unapređenju ravnopravnosti, ukidanju diskriminacije i poboljšanju položaja nacionalnih manjina.

Izgradnjom i otvaranjem ovog objekta pripadnici nacionalnih manjina i njihova udruženja po prvi put u povijesti će dobiti prostor u kojem će moći razvijati i pripremati projekte, realizirati programske aktivnosti i štititi svoje vrijedno i bogato kulturno-historijsko naslijeđe.

U ime Vijeća, pripadnika nacionalnih manjina i svoje lično ime iskreno se zahvaljujem iskrenim prijateljima nacionalnih manjina“, poručio je Ebner.

Da podsjetimo, projekat izgradnje ovog značajnog kulturnog objekta zajednički su finansirali Općina Centar, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Federalno ministarstvo pravde, Gradska uprava, a izuzetno veliki doprinos u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa dalo je Ministarstvo pravde i uprave Kantona Sarajevo, te Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

Budući da se radi o velikoj investiciji realizacija navedenog projekta radila se u fazama. Za izgradnju Evropske kuće kulture i nacionalnih manjina do sada je utrošeno 2.935.537.

Većinu sredstava je obezbijedila Općina Centar dok su dijelom projekat sufinansirali Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo sa 500.000 KM, Federalno ministarstvo finansija sa 100.000 KM, te Gradska uprava Grada Sarajeva sa 50.000 KM.