Pogledajte fotografije zaplijenjenog kanabisa sa Boračkog jezera, poznati identiteti uhapšenih

Policijski službenici Federalne uprave policije su tokom jučerašnjeg dana s ciljem sprečavanja proizvodnje opojne droge, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog Kantona, poduzimali mjere i radnje iz svoje nadležnosti na području Konjica, a vezano za dokumentovanje krivičnog djela “neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga”.

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu Naredbe Općinskog suda u Konjicu izvršen je pretres na području Konjica – Boračko jezero, te su tom prilikom uhapšene dvije osobe iz Sarajeva i Jablanice inicijala S. D. (1982.) i A. B. (1987.), dok se za jednom osobom traga, zbog postojanja osnova sumnje na izvršenje navedenog krivičng djela, kojom prilikom je pronađena opojna droga cannabis.

Kako mediji saznaju uhapšeni su Adis Buturović i Edin Duraković. U bjekstvu je Željko Jurić.

Navedene osobe se sumnjiče da su na području Hercegovačko-neretvanskog Kantona, područja grada Konjica, tokom 2023. godine, neovlašteno proizvodili opojnu drogu cannabis na način da su na više lokacija uspostavili plantaže na kojima je tokom pretresa i uviđaja pronađeno i zaplijenjeno 160 stabljika opojne droge cannabis, te su tom prilikom pronađeni i drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelom.

Predmetne osobe su kriminalistički obrađene, te će o njihovom daljem statusu odlučivati nadležno Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog Kantona.

Veliki doprinos u realizaciji navedenih aktivnosti dali su policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog Kantona, PU Konjic, saopćeno je iz FUP-a.