Rusi nakon još jednog napada na Moskvu optužili Ukrajinu da je “teroristička organizacija”, ali im je prihvatljivo ono što oni rade

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova je rekla da napad dronom na Moskvu pokazuje da vlast u Kijevu nastavlja da pokazuje svijetu da je “teroristička ćelija”, prenosi Guardian.

Tass je citirao Zaharovu koja je ovo izjavila u programu TV kanala Solovjev.

Ukrajinski politički savjetnik Anton Geraščenko je također prokomentarisao drugi napad dronom na poslovnu četvrt Moskve u roku od nekoliko dana, rekavši da to pokazuje da Kremlj nije u stanju da zaštiti najprivilegovanije stanovnike grada i simbolizira neuspjeh ruske invazije na Ukrajinu.

Visoke zgrade grada Moskve bile su simbol ruskog ekonomskog procvata i uspjeha, kao i integracije Rusije u globalnu ekonomiju. Nakon drugog napada dronom, oni će simbolizirati neuspjeh ‘specijalne vojne operacije’ i laži režima Kremlja koji je građanima Moskve obećao i obećava potpunu zaštitu”, napisao je on na društvenim mrežama.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je kako je jutros rano osujećen još jedan napad dronovima “terorističkog režima u Kijevu” na Moskvu.

Moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanin potvrdio je kako je pogođen isti neboder kao i prije nekoliko dana, ali kako nije bilo ozlijeđenih već je samo prouzročena materijalna šteta.

Oštećeno je oko 150 kvadratnih metara fasade”, objavio je Sobjanin.

U međuvremenu je Aleksandar Bogomaz, guverner ruske oblasti Brjansk, javio je na Telegramu da su ukrajinske snage granatirale selo Čurovići.

On je rekao da nema žrtava, ali da su među oštećenim objektima i stambeni objekti i dva automobila.

Rusko ministarstvo odbrane je također navelo da je uspješno odbilo napad na dva svoja broda u crnomorskoj floti, Sergej Kotov i Vasilij Bikov.

Rusija je također izvela napade dronovima jutors. Zvaničnici u Harkivu, drugom po veličini gradu u Ukrajini, javili su da su bespilotne letjelice pogodile naseljena područja grada i da je jedan dron uništio dva sprata studentskog doma.