Samir Novalija priznao da je ubio Esada Šataru: Upucao ga iz pištolja, svemu prethodila žestoka svađa

Samir Novalija, koji je sinoć uhapšen u Visokom zbog sumnje da je u nedjelju u općini Stari Grad ubio zlatara Esada Šataru, priznao je danas u policiji izvršenje ovog krivičnog djela.

Novalija je na zapisnik istražiteljima i tužiocu Tužilaštva KS priznao da je Šataru ubio tokom svađe.

Ovu informaciju potvrdio je za Dnevni avaz advokat Izet Baždarević.

Kako je rekao, Novalija je Šataru ubio iz pištolja oštećenog koji je bio repetiran na stolu. Svemu je prethodila žestoka svađa.

Sada se utvrđuju jasni motivi. Tužilaštvo će sutra predložiti određivanje pritvora.

Policija objavila detalje hapšenja

Radeći na rasvjetljavanju krivičnog djela ubistva izvršenog na štetu E.Š. iz Sarajeva u ulici Čemerlina, općina Stari Grad Sarajevo, policijski službenici Sektora kriminalističke policije, Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, došli su do saznanja da se u vezu sa navedenim krivičnim djelom može dovesti S.N., rođen 1983. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen.

Tokom rada na rasvjetljavanju opisanog krivičnog djela izvršeni su pretresi na više lokacija na području Kantona Sarajevo i Istočnog Sarajeva, te poduzimanjem niza operativno – taktičkih mjera i radnji policijski službenici su došli do saznanja da se S.N. nalazi na području Visokog“, naveli su iz MUP-a KS.

Dana 21.08.2023. godine policijski službenici MUP-a ZE-DO Kantona su locirali i lišili slobode osumnjičenog.

Policija je pronašla i automobil starca kojeg je napadač otuđio.

Također, pronađeno je i oduzeto putničko motorno vozilo ‘Passat’ koje je 40-godišnjak nakon izvršenja krivičnog djela otuđio od oštećenog E.Š. Pripadnici Sektora kriminalističke policije, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, nastavljaju rad na dokumentovanju krivičnog djela Ubistvo /član 166. KZ FBiH/.

Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo zahvaljuje Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine u MUP-u ZE-DO Kantona na saradnji u rasvjetljavanju i dokumentovanju navedenog krivičnog djela“, naveli su iz MUP-a KS.

Ko je Samir Novajlija koji je ubio starca?

Kako saznaju mediji uhapšen je Samir Novalija koji je od ranije poznat organima gonjenja.

Novaliju je 2008. godine Kantonalni sud u Sarajevu osudio na šest i po godina zatvora za ubistvo Paše Čelika.

Prvostepeno vijeće utvrdilo je da je Novalija 12. februara 2007. godine ubio Čelika u kući njegove majke Nade Čelik u sarajevskom naselju Ahatovići, zbog neraščišćenih računa zbog vozila.

Ubistvo je počinio pištoljem, koji je inače koristio Čelik.

Nakon ubistva, Novalija je Čelika pokrio dekom i uzeo ključeve od kuće i mobitel. Ključeve je bacio u šaht, mobitel prodao za 80 KM, a pištolj zamotao u kuhinjsku krpu i zakopao na lokalitetu Bentbaše, daleko od mjesta gdje je počinio ubistvo.

Ovo je sve učinio s ciljem da sakrije krivično djelo koje je počinio“, obrazložila je tada Dalida Burzić, predsjedavajaća Sudskog vijeća.

Ona je tada istakla da je ovakvo ponašanje optuženog nakon ubistva Vijeće cijenilo kao otežavajuću okolnost.

Vijeće je u obzir uzelo i korektno ponašanje optuženog u sudnici, kao i mlađu životnu dob.

Prema ocjeni Vijeća, činjenica da je Novalija ranije osuđivan nije uzeta kao otežavajuća okolnost jer, kako je navela sudija, osuđivan je za druga krivična djela.