Sankcionisani kandidati na osnovnoj vojničkoj obuci nakon jurašnjeg incidenta

Oružane snage BiH su, nakon vanrednog događaja na osnovnoj vojničkoj obuci u Centru za osnovnu obuku OS BiH na lokaciji kasarne „Zaim Imamović“ u Pazariću, poduzele neophodne mjere na utvrđivanju relevantnih činjenica i odgovornosti aktera predmetnog događaja.

Podsjetimo, jedan kandidat je pokušao fizički napasti drugog kandidata koristeći nož, ali su na vrijeme spriječeni te nije došlo do fizičkog kontakta između njih dvojice.

Ustanovljeno je da je kandidat na obuci inicijala M. Đ. počinio težu povredu vojne discipline, te je u skladu sa važećim zakonskim aktima donijeto Rješenje o prekidu osnovne vojne obuke i obustavljanja postupka prijema kandidata.

Oružane snage BiH nastavljaju insistirati na poštivanju Zakona o službi, Etičkog kodeksa ponašanja i ostalih zakonskih regulativa i propisanih procedura od strane svih pripadnika sistema odbrane, te će svaku povredu istih strogo sankcionisati“, saopćeno je iz OS BiH.

Ranije je ministar odbrane BiH Zukan Helez rekao da je informiran o cijelom događaju.

Iako su pojedini mediji pisali da je došlo do fizičkog kontakta između dvojice vojnika, Helez je podvukao da su u pitanju kandidati koji su na obuci te da je fizički kontakt spriječen.